Monday , January 30 2023

Isamu Akasaki, Hiroshi Amano şi Shuji Nakamura împart Nobelul pentru Fizică

Nobel

Isamu Akasaki, Hiroshi Amano şi Shuji Nakamura au fost premiaţi pentru “invenţia diodelor care emit lumină albastră”, conform anunţului făcut marţi la Stockholm de fizicianul Staffan Normark, secretar permanent al Academiei Regale de Ştiinţe din Suedia.
Niponi Isamu Akasaki, 85 de ani, şi Hiroshi Amano, 54 de ani, ambii de la Universitatea niponă Nagoya, precum şi fizicianul american de origine niponă Shuji Nakamura, 60 de ani, de la Universitatea California din Santa Barbara, au inventat o nouă sursă de lumină ecologică şi foarte eficientă din punct de vedere al consumului energetic – diodele care emit lumină albastră, cunoscute drept LED-uri (light-emitting diode).
Premiul Nobel pentru Fizică este însoţit de o recompensă financiară în valoare de 8 milioane de coroane suedeze, adică aproximativ 881.000 de euro, ce va fi împărţită între cei trei laureaţi.
Premiul pentru Fizică este cel de-al doilea anunţat după ce ‘sezonul’ premiilor Nobel a început luni cu categoria rezervată Medicinei. Premiul Nobel pentru Chimie va fi anunţat miercuri, 8 octombrie.
 
 

Vezi si

Prognoza meteo până pe 12 februarie, pe regiuni. Gerul ne ocolește, vom avea lapoviță și ninsori

Vremea începe să se încălzească, apoi se face din nou frig, potrivit prognozei ANM pentru …