Saturday , December 9 2023

Iranul refuza să negocieze cu marile puteri programul său nuclear

iran

Iranul va refuza să discute despre programul său balistic în cadrul viitoarelor negocieri în dosarul nuclear cu marile puteri, a declarat adjunctul ministrului iranian de Externe Abbas Araghchi, citat de presa iraniană luni.
“Le transmit (subsecretarei de Stat americane Wendy) Sherman şi celorlalţi membri ai Grupului 5+1 că problemele referitoare la apărarea Iranului nu sunt negociabile şi că în cadrul negocierilor, în afară de problema nucleară, nu vom discuta alte subiecte”, a declarat Abbas Araghchi.
Potrivit presei americane, Sherman a declarat săptămâna trecută, într-o audiere în Senatul american, că problema programului balistic al Iranului va fi abordată în cadrul noilor negocieri între Iran şi Grupul 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania) care urmează să înceapă pe 18 februarie la Viena.
După intrarea în vigoare a acordului preliminar de la Geneva, pe 20 ianuarie, aceste noi negocieri vizează un acord definitiv în vederea soluţionării crizei în domeniul nuclear iranian. Obiectivul negocierilor este să asigure că programul nuclear iranian este strict paşnic, aşa cum afirmă Teheranul, şi nu ascunde scopuri militare, aşa cum acuză marile puteri. “La fel cum nu am permis, în cadrul negocierilor precedente, să fie abordate alte probleme, nu o vom permite nici în negocieri viitoare, deoarece problemele în domeniul apărării constituie linia noastră roşie”, a adăugat el.
Iranul a dezvoltat în ultimii ani un program balistic foarte important, inclusiv rachete cu o rază de acţiune de aproximativ 2.000 de kilometri, capabile să atingă Israelul, un lucru care îngrijorează, de asemenea, ţări occidentale.
Rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU condamnă programul balistic al Iranului. Statele Unite şi ţări europene au impus, de asemenea, sancţiuni unor conducători ai unor societăţi care dezvoltă acest program.

Vezi si

TIR-urile așteaptă la intrarea în țară 11 zile la granița cu Ucraina și 5 zile la cea cu Moldova, se plâng transportatorii 

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) susține că timpii de așteptare la frontierele …