Thursday , December 1 2022

IPS Andrei Andreicut este noul mitropolit al Clujului

Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut, a fost ales, vineri, in sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in functia de mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, ramasa vacanta dupa moartea IPS Bartolomeu.
Pentru postul de mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului au candidat arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut, si episcopul vicar Irineu Bistriteanul.
Conform prevederilor statutare in vigoare in cadrul BOR, mitropolitul a fost ales prin vot secret de catre Sfantul Sinod.
Ceremonia de intronizare a noului mitropolit va avea loc la Cluj-Napoca, in 25 martie, de sarbatoarea Bunei Vestiri, cand se implinesc cinci ani de cand IPS Bartolomeu a fost instalat in scaunul mitropolitan al Clujului.
IPS Andrei Andreicut, arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a nascut la 24 ianuarie 1949, in satul Oarta de Sus, judetul Maramures, a urmat liceul in Cehul Silvaniei si cursurile Facultatii de Constructii Cai Ferate din Bucuresti (intre anii 1967-1972), ulterior fiind repartizat ca inginer la Intreprinderea de Constructii Cai Ferate din Cluj – Napoca.
Incepand cu anul 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, fiind licentiat in vara anului 1978, cand a fost hirotonit preot de catre IPS Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului.
Ulterior a activat ca preot paroh timp de sapte ani in orasul Turda (judetul Cluj). Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea PS Episcop Emilian Birdas, la Parohia Ortodoxa Romana Maieri I din Alba Iulia, ulterior fiind numit vicar administrativ. Din 1985 a urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucuresti, obtinand titlul de “Doctor in Teologie” in anul 1998. In 25 februarie 1990 a fost ales si hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, in 4 matie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiasi an a devenit episcop titular.
In 16 iulie 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicata la rangul de Arhiepiscopie, iar Andrei Andreicut la rangul de arhiepiscop. In 1 Decembrie 2002, Presedintia Romaniei i-a conferit Ordinul National “Pentru Merit” in gradul de “Mare Ofiter”.

Vezi si

1 Decembrie, Ziua Naţională a României 

Ziua Națională a României este sărbătorită pe 1 decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege …