Monday , October 3 2022

Ion Iliescu nu mai face parte din conducerea PSD. Liviu Dragnea: Poate sa vina oricand

iliescu

Ion Iliescu nu mai face parte din Biroul Permanent National al PSD incepand de duminica, atunci cand Congresul Extraordinar a validat cateva modificari la statut prin care BPN se restrange inclusiv prin eliminarea presedintelui de onoare din aceasta structura de conducere centrala. Liviu Dragnea a declarat luni, dupa prima sedinta a noului BPN, ca era necesar ca Iliescu sa fie scos din “acest formalism”, precizand ca fostul presedinte poate participa oricand la sedinte si “sa transmita ceea ce simte”. Aceasta modificare inseamna insa ca Iliescu nu va mai avea drept de vot in cadrul BPN, asa cum s-a intamplat pana acum.
“In Biroul Permanent National domnul Iliescu nu este membru. Membri sunt cei care au fost alesi la Congres in BPN. In schimb, domnul presedinte Iliescu poate participa la orice structura de conducere a acestui partid, la orice structura. Cred ca era o greseala – am si vorbit cu domnia sa acum o saptamana – era o greseala sa il mentinem pe domnul Iliescu in Biroul Permanent National. Presedintele de onoare nu poate sta intr-o structura executiva. Presedinte de onoare este un om care a fondat acest partid, care primeste respectul partidului, dar care nu participa efectiv la structurile executive de conducere ale partidului. Poate sa vina oricand, la orice dezbatere, la orice structura de conducere, sa transmita ceea ce simte ca trebuie sa transmita”, a explicat Liviu Dragnea, intr-o conferinta de presa, la finalul BPN al PSD, citat de Agerpres.
Pe de alta parte, liderul PSD si-a exprimat speranta ca presedintele UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, sa fie prezent la cat mai multe astfel de reuniuni. “Nu vine de astazi sau de ieri, vine de la inceputuri, de cand am format alianta de centru-stanga. Imi doresc ca domnul Gabriel Oprea sa vina la sedintele BPN-ului ca partener loial si corect al PSD”, a spus Dragnea.
Amintim ca Ion Iliescu a participat la Congresul PSD de duminica de la Sala Palatului, unde a sustinut un discurs critic la adresa conducerii partidului, inclusiv la adresa faptului ca Dragnea a fost candidat unic la alegerile pentru presedintia partidului.
“E bine ca am facut un exercitiu de democratie directa prin alegerea presedintelui partidului prin votul direct al membrilor, era si mai bine daca aveam o reala competitie, daca se confruntau mai multe proiecte si programe, mai multe oferte. Sper ca vom invata din acest experiment” a afirmat Iliescu.
“Se impune insa o clarificare ideologica permanenta, clarificare care sa permita reintegrarea acestor teme care au stat la originea structurarii aparitiei partidului nostru. Este momentul, in primul rand, al reafirmarii optiunii de stanga a partidului nostru, al reafirmarii valorilor si principiilor social-democratiei clasice romanesti si a celei europene contemporane” a mai spus el.
Iliescu le-a reprosat liderilor social-democrati ca au o “slaba legatura” cu mediul intelectual, apreciind ca acest lucru este un semnal prost in societate.
“Este o critica directa la adresa liderilor partidului nostru, care au o slaba legatura cu intelectualii tarii. Nu sunt prezenti in mijlocul lor, in actiuni specifice. As vrea sa amintesc doar un eveniment recent – Festivalul ‘Enescu’. A fost o mare manifestare a culturii romanesti. Liderii PSD n-au fost prezenti. O singura data a aparut Ponta pentru cateva minute dintr-un concert. Este un semnal ca nu prea sunt deschisi liderii partidului nostru la viata intelectuala, la viata culturala si asta e un prost semnal. Nu poate un partid sa aiba forta daca nu are alaturi de el intelectualitatea tarii, oamenii care dau tonul in afirmarea noastra in lume. Asupra acestei chestiuni eu as dori o reflectie mai profunda din partea conducerii noastre de partid care va fi aleasa si sa marcheze acest Congres o cotitura’=”, le-a transmis Iliescu reprezentantilor PSD prezenti la Congresul extraordinar de duminica.
Iliescu a considerat si ca PSD are o problema cu promovarea elitelor politice si a constatat amplificarea “fenomenului politic de cumetrie”.
“Avem o problema in recrutarea, pregatirea si promovarea elitelor politice si administrative, in asigurarea profesionalismului acestora si aceasta nu se rezolva ingustand baza de recrutare, folosind criterii care nu au legatura cu meritele personale. Dupa capitalismul de cumetrie de care aminteam candva, se cam amplifica fenomenul politic de cumetrie”, a adaugat Iliescu.

Vezi si

Aproape jumătate de milion de permise de conducere vor expira în câteva luni. Sfaturi pentru a evita cozile și timpii mari de așteptare

În perioada decembrie 2022 – februarie 2023 va expira termenul de valabilitate a unui număr …

One comment

  1. Tovarase dragnea,dupa ce ai ajuns presedinte al psd.la mare lupta cu contracandidati,liviu si nicolae si ai pus pe sgonea mana ta dreapta in cel mai pur stil comunist,ai indrazneala sa condamni comunismul,pe cand fondatorul partidului este un comunist veritabil,de care partidul s.d.full de hoti,mafioti,securisti si fosti comunisti,de care psd ar trebui sa se lepede ca de satana.