Wednesday , December 7 2022

Iohannis vrea noi discutii pe Legea Big Brother: Sa gasim echilibru intre prevenirea terorismului si libertate

iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a cerut reanalizarea proiectelor de lege referitoare la securitatea cibernetica, cunoscute sub numele de Big Brother, care au fost declarate neconstitutionale de catre CCR in trei randuri.
“La initiativa Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, la nivelul Consiliului Operativ de Securitate Cibernetica (COSC) va incepe din aceasta saptamana reanalizarea prevederilor legislative in domeniul accesului la datele de trafic informational si al securitatii informatice”, anunta Administratia Prezidentiala intr-un comunicat de presa.
Reprezentantii presedintiei sustin ca “demersul are drept scop depasirea blocajului care se inregistreaza in prezent, punerea in acord cu deciziile Curtii Constitutionale si o mai buna informare a opiniei publice privind masurile in plan legislativ si efectele acestora”.
Dezbaterile referitoare la legislatia din acest domeniu vor cuprinde si consultari cu societatea civila “inainte de reinceperea unui nou proces legislativ la nivel parlamentar, participarea reprezentantilor societatii civile fiind indispensabila pentru un demers care sa vina si in intampinarea celor care in trecut si-au exprimat reticenta fata de unele prevederi”.
De asemenea, consultarea va include si intalniri cu reprezentanti ai partidelor parlamentare din comisiile de profil, precum si discutii cu reprezentanti ai mediului de afaceri si ai celui academic.
Scopul discutiilor este de a se gasi un echilibru intre respectarea libertatilor individuale si prevenirea terorismului, criminalitatii cibernetice si combaterea coruptiei, mai arata Cancelaria Prezidentiala.
“Consultarile se vor desfasura in cadrul Comitetului Operativ de Securitate Cibernetica, organism prin care se realizeaza coordonarea unitara a Sistemului National de Securitate Cibernetica. Conducerea COSC este asigurata de un presedinte (consilierul prezidential pentru probleme de securitate nationala) si de un vicepresedinte (consilierul prim-ministrului pe probleme de securitate nationala). Coordonatorul tehnic al COSC este Serviciul Roman de Informatii.
Inainte de demararea procesului legislativ se vor respecta prevederile Legii transparentei decizionale”, se inchieie comunicatul citat.
Apelul presedintelui Klaus Iohannis vine in contextul in care magistratii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) au stabilit, pe 21 ianuarie, ca a treia varianta a Legii securitatii cibernetice este neconstitutionala.
Judecatorii CCR au admis astfel exceptia de neconstitutionalitate ridicata de PNL, care a facut contestatie la Curte si au atras atentia asupra faptului ca actul normativ restrange drepturile si libertatile cetatenilor, daca nu exista un aviz judecatoresc pentru interceptarea comunicatiilor.
Judecatorii au decis, cu majoritate de voturi, ca Legea securitatii cibernetice este neconstitutionala in ansamblul ei, pentru ca nu a respectat in totalitate normele de tehnica legislativa, coerenta, claritate, previzibilitate, dar si pentru ca nu are avizului Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.
Decizia CCR a fost criticata inclusiv de fostul director SRI George Maior, care a spus intr-un interviu acordat Ziare.com ca “lipsa ei (a Legii Big Brother – n.red.) slabeste operational posibilitatea seviciului de a investiga, de a actiona preventiv” impotriva teroristilor.
 

Vezi si

Cancelarul Austriei anunță din nou că se opune intrării României în Schengen, cu 2 zile înainte de Consiliul JAI

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat, marți, din nou, că Austria se opune integrării României …