Wednesday , February 28 2024

Iohannis va convoca noul Parlament pe 21 decembrie. Despre consultări: Astăzi nu sunt întrunite condițiile pentru desemnarea unui premier

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni seară, după încheierea consultărilor cu forțele politice care au trecut pragul parlamentar la alegerile din 6 decembrie, că la acest moment nu e există consens pentru a desemna persoana care să formeze viitorul guvern. În schimb, șeful statului a anunțat că, după ce BEC a anunțat rezultatele finale, noul Parlament poate fi convocat, lucru pe care îl va face exact peste o săptămână, adică luni, 21 decembrie.

Iohannis a precizat că vor urma alte consultări, însă nu a anunțat încă un calendar.

Liderii politici nu au reușit până acum să se pună de acord asupra unui nume de premier. Deși săptămâna trecută șeful statului anunța un guvern de coaliție de centru dreapta format din PNL, USR-PLUS și UDMR, negocierile din weekend dintre formațiuni au ajuns în impas.

PNL vrea atât postul de premier pentru Florin Cîțu și conducerea principalelor ministere, cât și șefia Camerei Deputaților, pentru Ludovic Orban.

De cealaltă parte, USR-PLUS nu vor să cedeze, spunând că singura modalitate de a avea o coaliție solidă, care să nu se destrame în câteva luni, este un echilibru pe aceste funcții. Astfel, ei vor fie ca Dacian Cioloș să fie premier, fie ca Dan Barna să fie președintele deputaților.

Propunere de premier a avut și PSD, în persoana lui Alexandru Rafila, ce ar urma să conducă un guvern de uniune națională. Și cei de la AUR au venit cu un nume – Călin Georgescu, care ar urma să conducă un guvern în care ministru al Educației să fie Florian Colceag.

Liderii UDMR au declarat după întâlnirea de la Cotroceni că au încredere că negocierile se vor debloca și, dacă se alătură coaliției în Parlament și minoritățile naționale, atunci vom avea o guvernare cu o majoritate solidă.

spotmedia.ro

Vezi si

Miercuri vor suna din nou sirenele de alarmare publică

IGSU anunță că miercuri un exercițiu de alarmare publică. Astfel, la ora 10.00, sirenele de …