Wednesday , July 24 2024

Iohannis spune ca PSD blocheaza prelungirea mandatului sefului Armatei. Decretul nu a ajuns la Monitorul Oficial

Presedintele Klaus Iohannis atrage atentia ca de ore bune ii este blocata publicarea in Monitorul Oficial a decretului prin care prelungeste mandatul la sefia Armatei Romane a generalului Nicolae Ciuca.

Iohannis avertizeaza ca cei implicati vor raspunde juridic. Amintim ca Monitorul Oficial se afla din vara in subordinea Camerei Deputatilor, condusa de seful PSD Liviu Dragnea.
“Imediat dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, Decretul Presedintelui Romaniei nr. 1331/2018, prin care s-a prelungit mandatul sefului Statului Major al Apararii, a fost transmis, in conditiile Legii nr. 202/1998, secretarului general al Camerei Deputatilor, in vederea publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.
Monitorul Oficial al Romaniei este publicatia oficiala a statului roman, in care se publica actele prevazute de Constitutie, de Legea nr. 202/1998, precum si de alte acte normative.
Publicarea decretelor, acte prevazute de Constitutie, nu poate fi blocata sau cenzurata de institutiile cu atributii in aceasta procedura.
Presedintele Romaniei atentioneaza ca intarzierea publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a Decretului nr. 1331/2018 si, implicit, impiedicarea producerii efectelor acestui act are grave consecinte si atrage raspunderea juridica a tuturor persoanelor implicate”, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale remis Ziare.com.
Mandatul generalului Ciuca inceteaza la 31 decembrie. Daca decretul nu este publicat in Monitorul Oficial pana la acea data, Ciuca este inlaturat automat si locul ii va fi luat de un loctiitor, pana la o noua numire. Aceasta varianta a fost avansata azi de ministrul Apararii, Gabriel Les.
Cum explica Florin Iordache
In schimb, deputatul PSD Florin Iordache i-a raspuns, intr-o interventie la Antena3, ca nu este niciun sabotaj, ci pur si simpu Monitorul Oficial e aglomerat la sfarsit de an.
“Daca nu exista o anumita aglomerare, putem vorbi de cateva ore, dar, fiind vorba de final de an, multe institutii au transmis catre MOf diverse documente care trebuie publicate. Fie ca vorbim de sedinta de guvern care a fost cumva paralela cu… (sedinta CSAT, n.red.) . Putem discuta de ore pana la maximum o zi, dar din cate stiu decretul intra in vigoare incepand cu 31 decembrie. Azi suntem in 28, deci va intra in MOf”, a dat asigurari Iordache.
“Este o intreaga procedura. Daca e in format electronic, se verifica daca e redactat bine, daca sunt erori. Dar nimeni nu isi pune problema ca acest decret sa nu fie publicat. Nu isi propune nimeni sa il blocheze”, a sustinut fostul ministru al Justitiei, responsabil pentru OUG 13.
ziare.com

Vezi si

Marcel Ciolacu: Vom negocia cu noua Comisie Europeană un acord pe șapte ani pentru reintrarea în ținta de deficit de 3%

România va negocia cu noua Comisie Europeană un acord pe șapte ani pentru reintrarea în …