Wednesday , October 5 2022

Iohannis respinge cotele de refugiati impuse Romaniei de CE: Vorbim de oameni, nu de piese

iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca nu este de acord cu cotele de imigranti impuse de Comisia Europeana, care a stabilit miercuri ca Romaniei ar trebui sa ii revina, in total, 6.351 de refugiati.
Iohannis a precizat ca, la Consiliul JAI de luni, ministrul de Interne Gabriel Oprea a fost mandatat sa prezinte pozitia Romaniei, si anume ca nu accepta mai multi imigranti decat s-a oferit initial sa primeasca: 1.700.
“Am luat act cu nemultumire de proiectul prezentat in Parlamentul European, ce prevede detalii care nu ar fi fost necesare in acesta faza si nu va duce spre o solutionare”, a spus seful statului, intr-o conferinta de presa la Palatul Cotroceni.
Vorbim de oameni, nu de piese
Totodata, presedintele a informat ca a avut o discutie, in dimineata zilei de joi, cu Gabriel Oprea, care va participa luni la Consiliul de Justitie si Afaceri Interne (JAI). Astfel, vicepremierul a fost mandatat sa informeze ca tara noastra respinge cotele obligatorii.
“Din partea Romaniei va participa (la Consiliul JAI – n.red.) ministrul de Interne, cu care am avut o discutie de dimineata si l-am mandatat sa nu declare adeziunea noastra pentru cotele obligatorii. Aici nu vorbim de cifre, in primul rand vorbim de oameni si nu de piese care trebuie numarate. In al doilea rand, este vorba de o solidaritate europeana, iar Romania s-a alaturat, nu doar prin vorbe, ci si prin oferta de a primi un numar mare de refugiati. Nu e oportun sa vorbim de cote obligatorii calculate intr-un mod foarte birocratic, fara a consulta statele membre”, a explicat Iohannis.
Noua schema de repartizare a CE
Raspunsul lui Klaus Iohannis vine dupa ce Comisia Europeana a publicat, miercuri, planul de redistribuire a imigrantilor intre tarile membre ale Uniunii.
Astfel, potrivit documentului, Romania ar trebui sa accepte 4.646 de refugiati. Acestia ar proveni dintre cei care deja se afla pe teritoriul Uniunii – 604 ar veni din Grecia, 1.951 din Italia si 2.091 de la vecinii unguri.
Acesta cota se adauga propunerii formulate de CE in luna mai, care prevedea repartizarea a 1.705 imigranti in Romania, dintre care 682 din Grecia si 1.023 de imigranti din Italia. Astfel, tara noastra ar urma sa gazduiasca in total 6.351 de refugiati.
Chiar si inainte ca noua schema a CE sa fie prezentata in Parlamentul European, Klaus Iohannis a subliniat ca tara noastra nu poate accepta mai mult de 1.785 de refugiati.

Vezi si

Primăriile trebuie să aloce cel puțin 30% din bugetul pentru activități sportive pentru copii

Autoritățile locale din toată țara care alocă fonduri pentru sport vor fi obligate să dea …