Wednesday , February 8 2023

Iohannis, prima reactie dupa ce Ponta a fost inculpat oficial

iohannis-rajoy

Presedintele Klaus Iohannis si presedintele Guvernului spaniol, Mariano Rajoy, au discutat luni, la Madrid, despre mai multe subiecte fierbinti de pe agenda internationala, printre care si Grecia, dar si despre legaturile dintre cele doua tari si situatia comunitatii de romani din Spania, precum si problema dublei cetatenii pentru acestia.
Seful statului nu a scapat de intrebarile referitoare la situatia premierului Victor Ponta, care luni s-a prezentat la DNA, fiind inculpat oficial in dosarul lui Sova iar procurorii decizand punerea sub sechestru a averii sale.
“Punctul meu de vedere din aceasta chestiune este foarte bine cunoscut inca din 5 iunie (data la care s-a inceput urmarirea penala pe numele premierului si Iohannis i-a cerut demisia, n.red.), nu am nimic de adaugat, dar imi mentin acea evaluare. Cred ca ar trebui sa ne concentram pe Spania. Dar vom colabora institutional, ca sa nu las asta in suspans”, a raspuns Iohannis.
Si Rajoy a fost intrebat de jurnalistii romani ce se intampla in Spania cand un demnitar e pus sub acuzare.
“Eu am avut norocul ca niciun membru al Guvernului sa nu fie acuzat si n-as vrea sa stiu ce s-ar intampla in acest caz”, a raspuns Rajoy.
Grecia nu a speriat Romania: Vrem in continuare sa aderam la zona euro
Iohannis a fost chestionat de jurnalistii spanioli daca Romania mai vrea sa adere la zona euro dupa ce a vazut ce s-a intamplat cu Grecia.
“Cred ca e important sa incercam deja sa tragem niste invataminte din ultima criza, cea cu Grecia, si sa constatam ca pentru o uniune functionala este evident vitala solidaritatea, dar si componenta de preventie trebuie sa joace un rol din ce in ce mai important. Romania doreste sa devina membra a zonei euro, cum de fapt cu toii din UE, cu o exceptie, ne-am angajat sa devenim membri ai zonei euro atunci cand conditiile sunt indeplinite”, a raspuns Iohannis.
Si premierul Rajoy a raspuns catorva intrebari pe tema acordului la care s-a ajuns cu Grecia si cum priveste el aceasta noua intelegere.
“Este foarte important sa ne indeplinim angajamentele suntem cu totii parteneri la o actiune unde toti avem si drepturi si obligatii, nu putem sa vrem doar acces la drepturi fara a avea si obligatii. Acest acord este unul echilibrat, sunt lucruri care nu apareau in textele anterioare ale acordurilor, vom incerca sa mai gasim solutii insa in cele din urma cred ca cel mai bine e sa cautam acordul cel mai amplul, in care toata lumea isi indeplineste angajamentele si atunci in Grecia va fi o crestere, un progres.
Grecia trebuie sa aprobe miercurea urmatoare 4 legi – impozite, pensii si inca alte doua. In acel moment Comisia Europeana va revizui ca acest lucru a fost indeplinit, iar apoi Uniunea le va spune celor 3 institutii sa inceapa negocierea. Dupa negocierile care vor dura ceva timp, se va vedea ce imprumuturi se vor acorda. Parlamentul Greciei va aproba aceste legi. Ma intrebati daca acest lucru se va intampla? Nu stiu, dar am incredere ca se va gasi sprijin”, a spus Rajoy.
Dubla cetatenie pentru romanii din Spania, un subiect fierbinte
Cei doi au fost intrebati si daca s-a discutat situatia dublei cetatenii, avand in vedere ca sunt foarte multi romani care isi doresc sa aiba cetatenia spaniola sau romani care au plecat pe vremea comunismului si si-au pierdut cetatenia romana si acum incearca sa o obtina. Spania permite dubla cetatenie doar pentru anumite tari, Romania nefiind printre ele, iar romanii care vor sa obtina cetatenia spaniola trebuie sa renunte la cea romana.
“E una din temele importante pentru multi romani, am abordat-o. Nu exista o solutie foarte simpla, legea spaniola clarifica foarte clar chestiunea dublei cetatenii, cand poate fi acordata, cand nu poate fi acordata. Chestiunea nu e foarte simpla, dar am gasit deschidere si sunt optimist”, a asigurat seful statului.
In ce priveste pozitia presedintelui guvernului spaniol, acesta a spus ca se va incerca o solutie, insa spaniolii considera ca, fiind membri ai Uniunii Europene, cu totii avem o cetatenie comuna, europeana.
“Cred ca Iohannis a spus ce era de spus, ne-am pus aceasta problema. Noi suntem integrati in UE, exista aceasta cetatenie europeana care ne inglobeaza pe noi toti. Suntem deschisi sa colaboram pe acest subiect”, a spus si seful, guvernului de la Madrid.
Iohannis i-a multumit lui Rajoy pentru faptul ca, desi a participat la summit-ul de la Bruxelles pe situatia Greciei care a avut o durata record de peste 17 ore, a venit apoi direct la intalnire.
Presedintele Klaus Iohannis se afla pana marti intr-o vizita oficiala la Madrid, la invitatia regelui Felipe al VI-lea. Seful statului roman a fost primit luni dimineata la Palatul Zarzuela, resedinta oficialaa regelui Felipe al VI-lea.
Presedintele, impreuna cu sotia sa, vor participa la dejunul oferit de regele Felipe al VI-lea si regina Letizia. La acest dejun oficial vor participa si presedintele guvernului spaniol, Mariano Rajoy, presedintii Camerei Deputatilor, Senatului, Tribunalului Suprem si Tribunalului Constitutional, personalitati din mediile politic, economic, academic, cultural, reprezentanti ai comunitatii romane din Spania.
Luni seara, seful statului se va intalni si cu comunitatea de romani din Spania, iar marti va fi primit de presedintele Senatului spaniol, Pio Garcia-Escudero.
ziare.com

Vezi si

Unul dintre cei mai vechi corespondenți ai Pro TV, reținut pentru act sexual cu un minor

Corespondentul postului Pro TV în judeţul Dâmboviţa Marius Buga (42 de ani), unul dintre cei …