Friday , September 30 2022

Iohannis, prezent la sedinta de Guvern. Dancila a facut o pauza si apoi a reluat sedinta fara el

Presedintele Klaus Iohannis a participat la sedinta de joi a Guvernului si a plecat de la Palatul Victoria dupa aproape doua ore, insa sedinta de guvern a continuat fara el.

Seful statului a prezidat sedinta si a explicat temeiul constitutional in baza caruia are tot dreptul sa participe si premierul nu i-l poate ingradi sau limita.
Insa imediat dupa, de pe scaunul de langa, Dancila l-a informat ca a facut un artificiu si imparte in doua sedinta de guvern.
“Sedinta de astazi va avea loc in doua etape. O prima etapa in care vom face referire la cele 3 domenii: aparare, ordine publica si politica externa si a doua etapa care cuprinde actele normative referitoare la domenuiul economic”, a declarat premierul la inceputul sedintei.
Asadar, dupa prima parte, s-a luat o pauza. Mai exact, niciunul dintre membrii Guvernului nu mai scotea nicio vorba, astfel ca seful statului a plecat si apoi Dancila a reluat sedinta, au declarat pentru Ziare.com surse politice.
Mai mult, aceleasi surse sustin ca o noua sedinta de guvern ce va avea loc vineri. Executivul o va programa insa exact in timp ce Klaus Iohannis il va primi la Cotroceni pe cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, astfel ca seful statului sa nu poata participa.
Pe masa Guvernului sunt subiecte extrem de fierbinti, ce arunca in aer nu doar justitia, dar si economia.
Marti seara, ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a sustinut o declaratie de presa in care a anuntat ca pana la finalul anului va fi adoptata o ordonanta de urgenta care va cuprinde mai multe masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019.
Una dintre masuri prevede majorarea taxelor pentru firmele din energie si telecom.
“In energie si telecomunicatii, se majoreaza taxele ANCOM si ANRE la 3%”, a precizat Teodorovici.
Mai exact, aceasta taxa este de 3% din cifra de afaceri realizata de firmele din domeniul energiei electrice si termice, precum si de firmele din telecomunicatii.
In plus, Executivul va impune un nivel minim pentru licitatiile 3G, 4G si 5G, incepand de anul viitor, care este corelat si cu numarul de ani pentru care se solicita acea licenta.
O alta masura este taxa pe activele bancilor, pe care ministrul Finantelor a spus ca nu se sfieste sa o numeasca “taxa pe lacomie”. Teodorovici a explicat ca bancile vor fi taxate diferentiat, in functie de nivelul ROBOR la 3 si la 6 luni, precizand ca spera sa obtina suplimentar 3,6 miliarde de lei in anul 2019.
Totodata, ministrul de Finante a anuntat ca se va stabili un plafon al pretului la gaze naturale.
O alta masura importanta vizeaza Pilonul II de pensii, care va deveni optional pentru cei care au cotizat macar 5 ani.
ziare.com

Vezi si

Alexandru Arșinel va fi înmormântat duminică, la Cimitirul Bellu din București

Sicriul cu trupul actorului Alexandru Arşinel a fost depus, vineri, în foaierul Teatrului de Revistă …