Thursday , March 28 2024

Iohannis: Partidele parlamentare, consens politic pe bugetul Apărării: PIB de 2%. Pactul va fi semnat marti dimineata

iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că a obţinut consensul unanim al partidelor parlamentare pentru încheierea unui acord politic cu scopul asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Apărare.
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, luni, la o serie de consultări cu partidele parlamentare pe tema încheierii unui acord politic cu scopul asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale. Pactul pentru Aparare va fi semnat de toate partidele marti dimineata, la ora 10.00.
La finalul consultărilor, şeful statului a susţinut o scurtă declaraţie de presă.
“Am considerat că este necesar ca prima temă pe care s-o supun dezbaterii să fie cea a consensului politic pentru asigurarea unei finanţări corecte Armatei, respectiv bugetul Apărării. Europa şi NATO trebuie să facă faţă celei mai mari provocări de securitate de la încheierea Războiului Rece încoace. Pentru prima dată, un stat apelează la forţă pentru a redesena graniţele. Toate aceste lucruri grave se întâmplă lângă frontiera noastră şi nu pot fi ignorate. Suntem membri NATO, dar asta nu înseamnă că trebuie să stăm şi să aşteptăm ca alţii să ne asigure securitatea, plătind din bugetele ţărilor proprii pentru noi. Avem datoria să tratăm cu maturitate situaţia din regiune şi să arătăm că suntem o naţiune responsabilă. De aceea am considerat că trebuie să asigurăm mijloacele necesare Armatei române pentru a putea beneficia de fondurile necesare pentru pregătire şi pentru programele de înzestrare cu tehnică modernă”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
“Am chemat azi partidele parlamentare la consultări pentru a le propune, pentru prima dată în 25 de ani de la Revoluţie, încheierea unui acord asumat de întregul spectru politic pentru domeniul Apărării. Am obţinut consensul necesar pentru ca bugetul alocat Apărării să atingă nivelul de 2% din PIB în 2017, mai mult, am propus ca acest nivel să fie considerat un nivel minim care să fie păstrat pentru cel puţin 10 ani, pe perioada 2017-2027. În acest fel, se realizează predictibilitatea pentru acest sector vital”, a mai spus Iohannis.
“Este obligatoriu ca aceste fonduri, care vor reprezenta un efort bugetar al întregii ţări, să fie alocate cu responsabilitate, în programe de înzestrare cu adevărat necesare Armatei. Acest demers poate deschide calea cooperării tehnologice între firmele de profil din România şi cele ale aliaţilor noştri, constituind o oportunitate pentru industria naţională de Apărare. Cer MApN să întocmească un program multianual de înzestrare bazat pe nevoile reale ale Armatei. Orice leu al cetăţeanului român e necesar să fie investit acolo unde trebuie, şi să nu mai fie irosit, aşa cum s-a mai întâmplat în trecut”, a subliniat şeful statului.
Pe final, acesta a ţinut să mulţumească celor care au participat la consultările de la Cotroceni, al căror rezultat a fost catalogat de acesta ca fiind “foarte bun”.
“Liderii partidelor parlamentare şi deputaţii minorităţilor naţionale au înţeles pe deplin necesitatea încheierii Acordului politic pe o temă importantă a securităţii naţionale. Vorbele frumoase la ceremonii nu compensează lipsurile din dotare sau pregătire şi tocmai de aceea avem nevoie de lucruri bine făcute”, a încheiat Iohannis.
Ce prevede Acordul politic naţional privind creșterea finanţării pentru Apărare:
“Ţinând cont de statutul nostru de ţară membră a NATO și de angajamentele asumate de România, inclusiv în ceea ce privește finanţarea sectorului apărării,
Înţelegând că solidaritatea transatlantică la nivelul statelor NATO trebuie să se manifeste şi în ceea ce privește susţinerea cheltuielilor militare, angajaţi fiind într-un parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii în cadrul căruia cooperarea în domeniul militar este fundamentul pentru asigurarea securităţii României,
Conștienţi fiind de riscurile la care este expusă România ca urmare a contextului geopolitic regional actual generator de instabilitate și insecuritate și a provocărilor la care este expusă Alianţa Nord‐Atlantică,
Preocupaţi fiind de asigurarea unei înzestrări corespunzătoare cu tehnică modernă de uptă pentru Armata României și de îmbunătăţirea permanentă a calităţii vieţii personalului militar și civil care activează în Armata României,
Convinși că printr‐o acţiune hotărâtoare și coerentă, asumată consensul de întreaga clasă olitică, putem să ne îndeplinim ca ţară angajamentele asumate în domeniul securităţii și, în același timp, să ne asigurăm pacea și prosperitatea cetăţenilor români,
NOI, semnatarii acestui acord politic naţional, ne angajăm, în toate acţiunile noastre viitoare referitoare la sistemul de apărare, să urmărim atingerea următoarelor OBIECTIVE:
1. Creșterea finanţării pentru apărare, astfel încât, la nivelul bugetului pentru anul 2017 să se atingă 2% din PIB. Garantăm astfel asigurarea unui suport financiar corespunzător domeniului apărării, ca o condiţie esenţială pentru buna funcţionare a Armatei României, prin susţinerea și dezvoltarea de programe de înzestrare și pregătire.
2. Menţinerea pentru următorii 10 ani, în perioada 2017‐2027, a unui nivel de finanţare a Armatei de cel puţin 2% din PIB, iar în situaţia în care resursele financiare o vor permite, creșterea acestui procent în funcţie de nevoile de securitate și de obligaţiile pe care România și le poate asuma. Ne angajăm să creăm un cadru predictibil și stabil, astfel încât să fie evitate pe viitor decizii prin care procentul alocat apărării să fie diminuat sub nivelul de 2% din PIB, fapt cu efecte negative asupra capacităţii operaţionale a Armatei.
3. Garantarea unui consens politic naţional între toate partidele parlamentare care se obligă, indiferent că sunt la putere sau în opoziţie, să respecte angajamentul ferm de susţinere a alocărilor bugetare pentru Armată la nivelul constant de minim 2% din PIB pentru următorii 10 ani.
4. Susţinerea planificării bugetare multianuale a cheltuielilor militare, pentru asigurarea predictibilităţii politicii de înzestrare a Armatei României cu tehnică modernă de luptă, precum și dezvoltarea unor proiecte de cooperare între industria naţională de apărare și companii de profil din alte state”.
realitatea.net

Vezi si

Supermarketurile nu vor fi închise în week-end. Ciolacu: Rezultă clar că nu e oportun

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că supermarketurile nu vor …