Tuesday , October 4 2022

Iohannis: Dupa 15 mai nu vom putea pleca din localitate fără motiv. Marile festivaluri nu vor avea loc în acest an, dacă se reiau competițiile sportive, vor fi fără spectatori 

Președintele Klaus Iohannis spune că relaxarea unor măsuri începând din 15 mai nu înseamnă în niciun caz revenirea la viața pe care am avut-o înaintea pandemiei, pentru că pericolul nu a trecut. În continuare, nu ne vom putea întâlni în grupuri mai mari de 3 persoane, nu vom putea merge la mall sau la restaurant și nu vom putea pleca din localitate fără un motiv întemeiat. De asemenea, marile festivaluri nu vor avea loc în acest an.

“Pericolul nu a trecut și e nevoie de maximă atenție. Faptul că e posibilă relaxarea unor măsuri din 15 mai nu înseamnă în niciun caz revenirea la viața pe care am avut-o. Experții ne spun că nici nu știm când vom reveni la o viață normală”, a declarat Iohannis, în prima sa conferință de presă de la debutul pandemiei.

El a spus că și după 15 mai vor rămâne restricții în vigoare – ne vom putea întâlni doar maxim câte 3 persoane, nu vom putea ieși la mall sau restaurant, nu vom putea pleca fără motiv din localitate. La ușa instituțiilor va fi cineva care ne măsoară temperatura.

De asemenea, marile festivaluri probabil nu vor avea loc în acest an, pentru că nu putem să riscăm, iar dacă se vor relua competițiile sportive, există probabilitatea să se reia fără spectatori, a spus Iohannis. El a afirmat că măsurile vor fi gradual ridicate, din 15 mai va fi ceva, apoi din 15 iunie, altceva, în funcție de evoluție, pentru că este nevoie de atenție și echlibru. După 15 mai vom avea obligația să purtăm măști, deci lucrurile vor evolua gradual, a mai arătat Iohannis.

Iohannis a mai spus că săptămâna viitoare va fi luată o decizie cu privire la forma în care se va continua după încheierea stării de urgenţă, respectiv prelungirea acesteia sau o altă variantă administrativă alternativă.

“Săptămâna viitoare vom lua o decizie în ce priveşte forma în care continuăm – dacă continuăm cu stare urgenţă sau găsim o variantă administrativă alternativă. Putem să comunicăm dacă, de exemplu, din 15 mai vom putea merge la dentist sau nu, dar asta putem să comunicăm săptămâna viitoare cu aplicare din 15 mai. Decizia o luăm săptămâna viitoare. Am dat exemple de posibile relaxări, să nu fiu greşit înţeles”, a mai afirmat Iohannis, întrebat dacă după 15 mai va fi prelungită starea de urgență sau dacă va fi instituită starea de alertă.

HotNews

Vezi si

Două dosare penale în cazul deputatului Bălășoiu: de act sexual cu un minor și de viol

Procurorii Parchetului General s-au autosesizat şi au început urmărirea penală in rem pentru act sexual …