Friday , July 1 2022

Iohannis il desemneaza tot pe Ludovic Orban sa formeze un nou guvern

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi seara, la Palatul Cotroceni, după consultarea partidelor parlamentare, că îl desemnează candidat pentru funcția de prim-ministru pe președintele PNL, Ludovic Orban, premierul demis prin moțiune de cenzură.

Urmează ca în termen de cel mult 10 zile, premierul propus să prezinte lista cu miniștri și programul de guvernare și să ceară votul de încredere al Parlamentului.

Guvernul este învestit în funcție cu votul majorității deputaților și senatorilor. În acest moment este nevoie de 233 de voturi pentru învestirea Guvernului.

Calendarul investiturii este total la indemana PSD, dupa cum a declarat Victor Ponta la iesirea de la intalnirea cu presedintele, partidul condus de Marcel Ciolacu avand majoritate in birourile permanente reunite ale Parlamentului. Legea nu e clara privind un termen al acestui calendar de urmat, lucrurile putand fi taraganate pana la 60 de zile.

Daca luam in calcul ca doi premieri desemnati ar trebui sa cada la vot in Parlament pentru a se declansa anticipate, ar putea urma o miscare cu repetitie a PSD ce va duce la 4 luni termenul pana la care se poate impinge decizia de anticipate.

Pana una-alta, in tot acest timp Guvernul Orban ramane la butoane cu titlu interimar, adica avand puteri restranse.

PSD a anuntat ca prima sa mutare va fi sa se adreseze Curtii Constitutionale pentru a vedea daca decizia lui Iohannis de a-l numi tot pe Orban, premier demis prin motiune, este constitutionala. (O.S.)

Vezi si

ANPC: Românii au dreptul să ceară compensații de până la 600 de euro pentru un zbor anulat

Românii au dreptul să ceară compensații de până la 600 de euro pentru un zbor …