Thursday , April 18 2024

Iohannis: „Guvernul s-a angajat să nu crească impozitarea și așa va rămâne. Discuțiile se poartă mai mult la televizor”

Klaus Iohannis a transmis că discuțiile despre o schimbare a sistemului de impozitare trebuie să aibă loc, dar a dat asigurări că, deocamdată, taxele și impozitele vor rămâne la același nivel, așa cum doresc liberalii. În schimb, PSD vrea eliminarea cotei unice și impunerea unui sistem de tip progresiv.

”Discuții sunt și e ușor de înțeles de ce sunt. Bugetul de stat trebuie să fie în posibilitatea de a finanța toate subvențiile. Toată lumea caută venituri în plus. Nu există o decizie la nivelul coaliției de a schimba impozitarea și nu cred că se va întâmpla. Nu e greșit să fie luate în calcul diferite variante posibile. Românii nu trebuie să se sperie că mâine se schimbă varianta de impozitare și că trebuie să plătească mai mult. Ele se poartă mai mult la televizor, decât în coaliție. Nu există o decizie politică pe creșterea taxării sau impozitului. Guvernul s-a angajat să nu crească impozitarea și așa va rămâne”, a explicat Klaus Iohannis la Bruxelles, unde participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, că nu crede că ar fi o bună practică, la nivelul Guvernului, să se modifice sistemul de taxare a companiilor. El a precizat că a discutat cu reprezentanţii Consiliului Fiscal să facă în aşa fel încât cota unică să fie într-adevăr cotă unică.

”În acest moment, cota unică trebuie aplicată aşa cum a fost ea stabilită şi prevăzută iniţial. S-a discutat, am discutat cu reprezentanţii Consiliului Fiscal şi, în urma discuţiilor şi analizelor pe care le-au prezentat, am discutat să facem în aşa fel încât cota unică să fie într-adevăr cotă unică”, a spus premierul, la Senat. El a precizat, despre o modificare de taxe, că ”nu este vorba de modificarea taxelor la companii”. ”Tocmai am afirmat că în acest moment în care am putut să vedem că măsurile economice luate, de sprijin al investiţiilor, au contribuit la echilibrul economic şi chiar la o creştere economică substanţială faţă de trimestrul precendent şi faţă de perioada similară a anului trecut, nu cred că ar fi o bună practică, la nivelul Guvernului, să modificăm sistemul de taxare a companiilor. Sunt alte măsuri fiscale la care specialiştii în domeniu lucrează”, a menţionat el, arătând că atunci când se va lua o decizie în coaliţie, va fi prezentată public. Despre o taxă de solidaritate, Nicolae Ciucă a declarat că ”vor lua o decizie în coaliţie şi vor anunţa”.

Pe de altă parte, Klaus Iohannis a declarat luni, la Bruxelles, că este „corect” demersul coaliției de guvernare de a acorda românilor o serie de venituri suplimentare în contextul creșterii inflației. „Au făcut un lucru bun”, a zis șeful statului, el precizând că sumele oferite de Guvern în pachetele de sprijin pentru pensionari, elevi și bugetari nu vor afecta deficitul bugetar.

„Vorbim de cateva masuri de sprijin in contextul unei inflatii destul de mari cauzata in definitiv de acest razboi. Am mai spus acest lucru, sunt convins ca asa este. Sigur, in detaliu putem discuta orice, dar grosso modo, cauza intregii crize economice, a inflatiei, a preturilor la energie, este acest razboi purtat de Rusia impotriva Ucrainei. In aceste conditii, Guvernul si coalitia, corect, au constatat ca oamenilor le e din ce in ce mai greu si e nevoie de masuri pentru a veni in sprijinul cetatenilor mai vulnerabili, in aceasta idee a fost noul pachet de sprijin si cred ca au facut un lucru bun, nu putem face abstractie de inflatia care mananca din venitul fiecarui roman. Calculul a fost facut asa incat sa nu afecteze deficitul”, a afirmat seful statului.

 

Vezi si

Asociația Agențiilor de Turism propune o taxă de 1 euro pentru toți călătorii care aterizează pe aeroporturile din România

Banii ar ajunge la un fond de garantare a biletelor dacă dă faliment compania aeriană. …