Friday , October 7 2022

Iohannis: Eu nu sunt apropiat de acest trust de presa / Am inteles foarte clar mesajul trimis via Facebook

Presedintele Klaus Iohannis, prezent la Bruxelles, si-a corectat declaratia de miercuri cu privire la “banalele motive administrative si abordarea heirupista a ANAF” care ar fi suprimat libertatea de exprimare a Grupului Antenelor. Iohannis a sustinut ca nu este un apropiat al trustului Intact si ca “nu exista niciun fel de intentie din partea mea sa apar pe cineva in fata legii”. Presedintele a mentionat insa ca “oricand apare posibilitatea acestea (n.r. dreptul la exprimare si dreptul la informare) sa fie suprimate, nu neaparat dintr-o intentie, ci dintr-o abordare stangace, acest lucru trebuie atentionat”. Acesta a transmis si un mesaj fanilor de pa Facebook, sustinand ca a inteles clar ce i-a fost reprosat pe reteaua de socializare.

iohannis2 Reamintim ca presedintele Klaus Iohannis luat, miercuri, apararea Grupului Antenelor, sustinand ca: “libertatea de exprimare in media nu poate fi suprimata pentru banale motive administrative […] aceasta abordare heirupista a ANAF mi se pare cel putin nepotrivita, daca nu discutabila”.
Iohannis a revenit, sambata, asupra declaratiilor sale, sustinand ca afirmatia “a fost interpretata in foarte multe feluri”, tocmai din cauza unei exprimari succinte din partea sa. El a sustinut ca afirmatia sa era o atentionare, “ca este posibila sa fie afectata libertatea presei”.
Presedintele a precizat ca o decizie judecatoreasca trebuie aplicata si ca nu exista “nicio intentie din partea mea sa apar pe cineva in fata legii, eu vreau sa se impuna legea“.
Totusi, Klaus Iohannis a mentionat ca “oricand apare posibilitatea ca (n.r. libertatea de exprimare si informare) sa fie suprimate, nu neaparata dintr-o intentie, cateodata dintr-o stangacie, acest lucru trebuie atentionat”.
In acelasi timp, Iohannis nu a uitat sa precizeze ca a inteles foarte clar mesajul transmis via Facebook.
Declaratia integrala a lui Klaus Iohannis, dupa finalizarea Intalnirii Consiliului European pe tema Brexitului:
Am facut aceasta afirmatie, miercuri, fiindca atunci evaluarea mea a fost ca este posibil ca prin actiunea – asa cum a fost ea conceputa, – sa fie afectata libertatea de exprimare, liberatea presei.
Acest lucru mi s-a parut ca trebuie atentionat. Ulterior am aflat ca aceasta afirmatie a mea, care era doar o atentionare – ca este posibil sa fie afectata libertatea presei – a fost interpretata in foarte multe feluri, poate si pentru ca m-am exprimat foarte succint. Din acest motiv vreau sa fac cateva precizari.
S-a vehiculat ideea ca mi-as fi schimbat abordarea, ca as fi apropiat de acest trust de presa, de aceasta televiziune. S-au facut fel si fel de supozitii, ca as fi mai putin atasat de statul de drept.
Toate aceste afirmatii sunt fara niciun fel de suport real. Eu sunt convins ca Romania este un stat de drept, va ramane un stat de drept si voi lupta ca Romania sa raman un stat de drept. Este evident ca o decizie judecatoreasca trebuie aplicata. Nu exista niciun fel de discutie in acest sens.
In acelasi timp, sunt ferm convins ca dreptul la exprimare, dreptul la informare si libertatea presei sunt dintre cele mai valoroase bunuri castigate la Revolutia din 1989 si cred ca, oricand apare posibilitatea ca acestea sa fie suprimate -nu neaparat dintr-o intentie, ci dintr-o abordare stangace cateodata – acest lucru trebuie atentionat.
Eu nu sunt apropiat de aceasta televiziune. Poate unii sau altii isi amintesc dimpotriva ca in campania din noiembrie-decembrie 2014 accentele au fost tocmai de alta natura. Nu exista niciun fel de intentie din partea mea sa apar pe cineva in fata legii, eu vreau sa se impuna legea.
Sper ca prin aceste cateva precizari am lamurit un pic mai bine situatia. In acelasi context vreau sa spun ca am inteles foarte clar mesajul pe care l-am primit via Facebook
“, a declarat presedintele Iohannis. (HotNews)

Vezi si

Premiul Nobel pentru Pace 2022: Un activist din Belarus și două organizații pentru drepturile omului din Rusia și Ucraina

Ales Bialiatski, avocat pentru drepturile omului din Belarus, organizația rusă pentru drepturile omului Memorial și …