Friday , February 3 2023

Iohannis despre sesizarea Avocatului Poporului: Poate deschide poarta condamnaților penali să ne conducă

iohannis

„Strădaniile unei persoane care vrea să devină premier nu intră în atribuțiile Avocatului Poporului”, a transmis Administrația Prezidențială prin intermediul purtătoarei de cuvânt Mădălina Dobrovolschi. Reacția președintelui vine după ce Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a contestat la Curtea Constituțională legea care nu le permite condamnaților penali să dețină funcții în Guvern. Această lege îi interzice lui Liviu Dragnea să devină premier.
„Strădaniile unei persoane care vrea să devină premier nu intră în atribuțiile Avocatului Poporului. Preşedintele trage un semnal de alarmă ca toţi românii să înţeleagă cât de periculos este acest demers, care poate deschide poarta condamnaţilor penal să ne conducă””, a spus purtătoarea de cuvânt a Administrației Prezidențiale.
De asemenea, Mădălina Dobrovolschi a declarat că preşedintele Klaus Iohannis este „indignat” de demersul Avocatului Poporului de a ataca la CCR articolul 2 din Legea 90/2001, fiind surprins că acesta acţionează „în beneficiul unui singur om”.
Dobrovolschi a mai spus că preşedintele României este surprins şi de „rapiditatea cu care Avocatul Poporului doreşte să devină util noii majorităţii politice”.
Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională pe legea care prevede că membrii Guvernului nu pot fi persoane care au suferit condamnări penale. Acest act normatic l-a împiedicat pe președintele PSD, Liviu Dragnea, să pretindă funcția de premier, din postura de lider al coaliției PSD-ALDE, câștigătoare a alegerilor din 11 decembrie.
În sesizarea depusă la CCR, Avocatul Poporului a argumentat că art. 2 din Legea nr. 90/2001 contravine mai multor articole din Constituție, Convenției pentru apărarea drepturilor și a libertăților fundamentale, Declarației Universale a Drepturilor Omului și Pactului internațional cu privire la drepturile civile și politice.

Vezi si

PNL vrea comasarea alegerilor: 2024 nu poate fi un an total ratat. PSD nu pare a fi de acord

PNL vrea comasarea alegerilor de anul viitor. Sunt mai multe scenarii, care vor fi discutate …

3 comments

  1. dar d-lui iohanis de ce nu i-a placut o decizie a ca.brasovprivind casa?

  2. Daca se va dovedi ca legea este neconstitutionala , atunci trebuie sa fie reparat acest defect . La Curtea Constitutionala sunt oameni cu inalta pregatire juridica , care vor analiza foarte serios acest aspect . In ceia ce priveste pe dl Dragnea , nu vad de ce sa fie blamat , ca el nu a cerut sa fie revizuita legea si nici nu s-a propus ca premier . Domnul Iohanis nu ar trebui sa fie suparat ca se indreapta o lege care este neconstitutionala , ci dimpotriva ar trebui sa incurajeze acest demers . Trebuie odata sa intram in normalitate , sa lasam deoparte ranchiunile politice . N-eam cam saturat de disputele politice , ar fi timpul sa ne mai apucam de treaba .

  3. Lingaul asta dorsal al PSD-lui ,zbanghiul Ciorbea doar pentru asta a si fost pus de Ponta , la nevoie sa sara in apararea celor condamnati.Impotriva legilor tarii e acest individ caraghios , o unealta a borfasilor.