Friday , December 9 2022

Iohannis: De la 15 mai se renunță la mască în exterior și la restricțiile de circulație noaptea. Magazinele nu mai au restricții de funcționare

Președintele Klaus Iohannis a susținut joi o declarație de presă, la finalul unei ședințe cu premierul și mai mulți miniștri, în care s-a discutat despre măsurile de relaxare. Astfel, președintele a anunțat că de la 15 mai se renunță la mască în exterior, cu anumite excepții (piețe, târguri), iar circulația pe timp de noapte va fi permisă. De asemenea, magazinele revin la programele normale de funcționare, fără restricții.

Cele mai importante declarații ale președintelui Klaus Iohannis:
Am discutat azi despre pandemie, campania de vaccinare și despre măsuri de relaxare
A fost prea multă suferință în România și-mi pare rău pentru toți cei care au suferit de pe urma acestei boli. Trebuie să ne amintim și de medici, personalul medical, ei au fost eroii noștri. Le datorăm mulțumiri
Vedem că pandemia s-a redus un pic, parcă respirăm un pic mai ușor, dar trebuie să ne fie foarte fie clar că suntem în pregătiri pentru România post-pandemică. Pandemia nu se va termina mâine, nu se va termina pe 1 septembrie.
România post-pandemie trebuie să fie România în care implementăm reformele.
Campania de vaccinare a prins viteză. E nevoie de mai mult. Dacă vrem să ieșim din pandemie trebuie să ne vaccinăm. Nu e altă cale.
Am stabilit niste ținte de vaccinare. Ne propunem la 1 iunie să avem 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie 6 milioane, la 1 august 7 milioane.
Ne pregătim de relaxare, dar trebuie să fie o relaxare precaută. Nu vrem să ne relaxăm în iunie și să revenim în august.
Vom avea o relaxare pas cu pas, am elaborat calendarul
Relaxările sunt condiționate de evoluția pandemiei și gradul de vaccinare. dacă vrem mai multă relaxare trebuie să respectăm măsurile în vigoare și să ne vaccinăm.
Măsuri concrete de relaxare: prima etapă de relaxare va avea loc în 15 mai
-Din 15 mai se elimină portul măștii în exterior cu câteva excepții: piețele, târgurile
-următoarea măsură: se elimină restricțiile de circulație noaptea

-se elimină restricțiile de funcționare pentru magazine.

Vezi si

Lucian Bode, despre scenariile privind aderarea României la Schengen

„Deocamdată rămânem în acest scenariu, cu posibilitatea punerii pe ordinea de zi la următorul Consiliu …