Friday , December 2 2022

Iohannis: Continui să văd posibil un vot pe 8 decembrie pentru aderarea României la Schengen

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că vede posibil un vot în Consiliul JAI din 8 decembrie cu privire la aderarea României la Schengen.

“Continui să văd acest lucru ca fiind posibil. Cred că încă mai avem suficient timp pentru a aborda, pentru a rezolva toate problemele. Este adevărat că unii dintre prietenii noștri au venit cu noi întrebări. Suntem gata să colaborăm și suntem gata să vedem un vot pe 8 decembrie. Nu este vorba că sunt chestiuni cu totul noi care ar fi apărut, atâta doar că unele parteneriate trebuie întărite, unele aspecte trebuie discutate de o manieră mai cuprinzătoare și, după părerea mea, toate acestea sunt încă fezabile înainte să aibă loc discuția de pe 8 decembrie”, a spus șeful statului, după întâlnirea cu omologul lituanian, Gitanas Nauseda.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Riga, că, dacă până la Consiliul JAI din 8 decembrie nu există o certitudine pentru un vot favorabil privind accederea României la Schengen, este posibilă o amânare a acestei decizii cu o lună sau două.

“Cred că s-a vehiculat 8 decembrie ca și un termen final, ceea ce nu este. 8 decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată, și interesul meu, al nostru, este ca atunci când se votează să avem un vot clar pentru accesul României la Schengen. Nu este util pentru absolut nimeni să forțăm un vot care poate nu este cel așteptat. Asta apropo de data de 8 decembrie. șansele României sunt relativ bune. Avem șanse bune să fim acceptați în spațiul Schengen, dar cum am mai spus nu există o garanție pentru asta. Sunt state membre din Uniune care mai au întrebări pentru noi, care mai au întrebări pentru sistemul Schengen”, a spus șeful statului, după întâlnirea cu omologul leton, Egils Levits.  El a subliniat că România este dispusă și pregătită să ofere răspunsuri țărilor care mai au întrebări cu privire la Schengen. (Agerpres)

Vezi si

1 Decembrie, Ziua Naţională a României 

Ziua Națională a României este sărbătorită pe 1 decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege …