Iohannis, atacuri dure: De facto, România nu are prim-ministru. PSD nu mai știe să facă politică sub Dragnea

reportersite
07 decembrie 2018, 13:37

Klaus Iohannis a lansat, vineri, două atacuri dure la adresa premierului și la adresa PSD, după ce Viorica Dăncilă a anunțat că a sesizat CCR pentru a soluţiona blocajul creat de preşedinte prin amânarea numirii a doi miniştri. Șeful statului a spus că va lua o decizie după decizia CCR și că era dispus la discuții pe această temă, dar cel care o „dirijează” pe Dăncilă „s-a grăbit”. De asemenea, Iohannis a declarat că „de facto, România nu are prim-ministru”, iar PSD nu mai știe să facă politică.

Declarațiile lui Klaus Iohannis:

Se adue că doamna prim ministru a trimis o solicitare de rezolvare a unui conflict la CCR. Probabil CCR va da un răspuns, vom vedea, dar nu va rezolva problema. N-are cum să o rezolve, fiindcă problema nu este constituțională, este politică.

O să vă spun care sunt cele două cauze ale acestei probleme politice.

Prima: de facto, România nu are prim-ministru. A doua este totala inabilitate a PSD de a face politică, politică de orice fel.

Doamna prim-ministru mi-a trims în scris, fără să mă contacteze, o solictare de remaniere a guvernului, după care, fără să aștepte răspunsul, mi-a mai trimis o solicitare. Toate fără să caute o discuție sau un dialog. În definitiv, doamna prim-ministru m-a sunat ieri: ce credeți că m-a întrebat? Dacă am terminat analiza și când cred eu că voi da un răspuns. Și i-am spus politicos că azi și mâine nu și că o voi informa.

M-aș fi așteptat, printre vizitele pe care le face în stărinătate, măcar să mă întrebe: de ce nu ne dați un răspuns?

Această doamnă nu înțelege cum funcționează statul. Noi nu suntem puși aici să ne trimitem hârtii scrise de secretari. Suntem aici ca să rezolvăm problemele României, asta se face inclusiv prin colaborare și dialog insituțional.

A doua cauză acestei probleme politice este totala inabilitate a PSD de a face politică. PSD și-a pierdut sub acest Dragnea capacitatea de a acționa politic. PSD nu mai știe să facă politică. Este foarte grav, pentru că este partidul care dă guvernarea și controlează majoritatea în Parlament.

Am cerut câteva date că să văd care e calitatea legilor care se votează de PSD. În 30 și ceva de situații m-am adresta CCR pentru că am considerat că alegile promovate, votate de PSD sunt proaste.

În peste 25 de cazuri, CCR mi-a dat dreptare și a declarat legile parțial neconstituonale sau integral neconstituțional.

În afară de asta, PSD, pur și simplu, nu mai e capabil să negocieze politic. Nici nu încearcă să negocieze. PSD încearcă să-și impună voință prin politică pumnului în gură. Se vede în Parlament, se vede și în felul în care lucrează guvernul. E inacceptabil. Și cum m-am așteptat ca această chestiune să apară în discuție, m-am documentat cum acționează pesediștii. Aflăm că la Senat s-a depus o solicitare de acceptare a urmăriri penale a președintelui Senatului. Am așteptat un vot sau o rezoluție. Ce gândiți? Parlamentul controlat de majoritatea pesedistă a considerat că un termen rezonabil este în jur de două-trei luni.

Continuarea pe digi24.ro