Thursday , March 28 2024

Iohannis: Am promulgat Codul Fiscal. Vor veni maximum 1.785 de refugiati. Mai multi nu

iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o conferinta de presa de la Palatul Cotroceni, luni seara.
Iata declaratiile presedintelui Klaus Iohannis:
– Astazi am promulgat Codul Fiscal. Este prima tema.
– Au fost doua motive pentru care am retrimis Codul Fiscal in Parlament.
– Primul: Dupa parerea mea, nu avusese loc o dezbatere publica asa cum se cuvine pentru Codul Fiscal.
– Este nevoie pentru o astfel de lege de dezbatere pe mai multe fatete, aprofundata, la care participa toti actorii implicati si informati. In Parlament, o astfel de dezbatere nu avusese loc. In societatea civila s-a dezbatut inainte de prima aprobare foarte putin.
– Am considerat ca nu este bine si ca e nevoie de o dezbatere mai ampla. Dezbaterea de dupa retrimitere a fost pe masura asteptarilor.
– Al doilea motiv a fost legat de ceea ce am putea sa numim responsabilitate. Am vrut sa se analizeze foarte bine si sa se ajunga la concluzia potrivita.
– Prea multe masuri de relaxare fiscala dintr-o data mi s-au parut nepotrivite. Dar nu am considerat ca este rolul meu, al presedintelui, sa spun ce masuri sa ramana si sa nu ramana in vigoare. De aceea, nu am aparut in aceasta dezbatere si nu am exprimat punctul meu de vedere, pentru ca am vrut ca acest lucru sa il faca specialistii.
– Sunt foarte multumit de modul in care a decurs dezbaterea publica, inclusiv dezbaterea intre partide si votul final.
– Din aceste motive, astazi, am promulgat Codul Fiscal.
Despre refugiati – cati va primi Romania
– A doua tema pe care vreau sa fac cateva precizari este migratia, o tema de mare actualitate.
– Exista dorinta de informatii, nevoia unei dezbateri la noi in tara.
– Cred ca este bine sa relatez discutia despre migratie care a avut loc in Consiliul European.
– Avand in vedere ca un numar tot mai mare de refugiati au venit spre Europa si spre Uniunea Europeana, au avut loc mai multe discutii succesive in Consiliu. Prima, in luna martie, un fel de discutie de explorare, Comisia Europeana incercand sa vada care este punctul de vedere al fiecarui stat membru.
– Este nevoie de solidaritate, dar este mai bine ca fiecare stat membru sa stabileasca singur cati refugiati poate sa primeasca. Eu am optat pentru cote voluntare.
– Romania este pentru cote voluntare. Suntem perfect de acord ca trebuie sa fim solidari cu tarile unde au venit un numar mare de refugiati. Suntem de acord sa participam la misiuni ale UE.
– Comisia a prezentat un concept care, printre altele, a cuprins cotele obligatorii. Eu nu am fost de acord cu acelea. Si alte state membre au fost clar impotriva cotelor obligatorii si s-a ajuns la concluzia ca nu pot fi impuse.
– Romania poate primi 1.785 de refugiati. Astea sunt datele. Intre timp, am vazut cu totii ca presiunea publica a devenit foarte mare. Zeci de mii de oameni, refugiati, au intrat in UE, au aparut probleme de logistica, de principiu, pentru ca a fost incalcat spatiul Schengen, au fost incalcate normele de la Dublin.
– Am vazut tragedii umane, situatii care sunt greu de imaginat. Dar pe acest fond au aparut speculatiile si aici vreau sa spun cateva lucruri foarte clar: in Romania nu exista niciun fel de presiune a unui val migrationist. Nu avem un aflux semnificativ de refugiati.
– Fenomenul este important pentru noi, fiindca suntem in UE, insa in Romania nu apare o presiune din aceasta zona. Putem sa tratam cu calm, cu raspundere, cu solidaritate.
– Nu este cazul sa reactionam isteric, cum nu este cazul sa ne aratam latura xenofoba. In continuare trebuie pastrate cotele voluntare. Nu cred ca introducerea cotelor obligatorii este o solutie.
– Voi prezenta acest punct de vedere in sedinta CSAT. Am convocat CSAT pentru data de 17 septembrie si acest punct de vedere il voi prezenta si in Consiliul de la jumatatea lunii octombrie.
– Acum, toata lumea se intreaba cati refugiati primim. Am citit date contradictorii.
– Am temporizat sedinta CSAT, pentru a putea discuta chestiunea, dupa ce cunoastem punctul de vedere pe care il va transmite Comisia. 1.700 si ceva – atatia refugiati vor veni maxim in Romania, pentru ca atatea sunt disponibile. Mai multi nu.
Ce le va oferi Romania?
– Aceste locuri sunt disponibile in 6 centre de primire. Exista niste normel care sunt aprobate, Guvernul se ocupa de aceste lucruri.
– Pentru a doua faza suntem putin pregatiti. Si anume integrarea in societate. Aici este complicatia mult mai mare. Nu ar fi foarte complicat sa transformam o veche cazarma in centru de primire, dar Romania nu are capacitatea sa-i integreze pe acesti refugiati in societate.
– Noi suntem solidari cu aceste tari. Trebuie sa vedem cat putem sa facem si atat sa facem – si mai mult nu.
Cum va actiona tara noastra in cazul in care numarul de imigranti va fi mult mai mare?
– Numarul de refugiati nu poate sa creasca decat daca noi vrem sa primim mai multi. Romania nu este membra Schengen, si atunci nimeni nu poate sa intre in tara fiindca asa doreste, ci doar daca indeplineste conditiile cerute de lege. Nu avem probleme de aceasta natura. Chestiunea se pune de principiu, la noi nu se va intampla ce s-a intamplat la unii vecini, sa ne trezim cu amenintare.

Vezi si

Supermarketurile nu vor fi închise în week-end. Ciolacu: Rezultă clar că nu e oportun

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că supermarketurile nu vor …