Friday , March 29 2024

Iohannis a retrimis in Parlament Legea Centenarului: Si titlul e gresit. Nu respecta faptele istorice

Presedintele Klaus Iohannis a respins, marti, legea prin care sunt reglementate activitatile comemorative ce vor avea loc anul viitor, la Centenarul Marii Uniri, semnaland ca. Seful statului a semnalat ca nu doar ca legea are multe lipsuri, dar e gresita inca din titlul ei.
iohannis

Legea pe care a primit-o spre promulgare se numeste “Legea privind Centenarul Razboiului pentru Intregirea Neamului (1916-1918) si Centenarul Marii Uniri”.
“Din perspectiva referintei la Razboiul pentru Intregirea Neamului, supunem atentiei Parlamentului titlul legii. Astfel, fata de obiectul de reglementare al legii transmise la promulgare, consideram ca indicarea intervalului 1916-1918 nu se circumscrie cu acuratete faptelor de arme si sacrificiului uman consemnate, de altfel, in documente, lucrari stiintifice, monumente, memoriale si inscriptii, care atesta ca acestea au continuat pana in anul 1919”, se arata in textul cererii de reexaminare.
De asemenea, Iohannis semnaleaza si multe alte nereguli, cum ar fi ca nu exista procedura nici de acordare, nici de retragere pentru decoratiile pe care Guvernul vrea sa le dea.
“Pentru claritate si predictibilitate, dar si pentru asigurarea unitatii de reglementare, consideram ca se impune reanalizarea continutului normativ al art. 4, prin care se instituie Medalia de onoare ‘Loc al Razboiului pentru Intregirea Neamului’ si Medalia de onoare ‘Loc al Marii Uniri’, medalii ce se acorda prin hotarare a Guvernului, fara insa ca legiuitorul sa stabileasca prin norme primare minimale procedura de inaintare a propunerilor si cazurile de retragere a acestor distinctii.
O asemenea completare a legii se impune cu atat mai mult cu cat in cazul celorlalte distinctii acordate de alte autoritati publice, legea stabileste ca Guvernul va aproba prin hotarare descrierea distinctiei, procedurile de inaintare a propunerilor, criteriile de acordare a distinctiei, precum si cazurile de retragere a acestora – art. 1 alin. (6) si art. 2 alin. (5) din legea transmisa la promulgare”, se mai arata in documentul citat.
Mai mult, seful statului semnaleaza ca nici macar nu exista o lista minima de criterii de acordare a finantarii pentru proiectele dedicate Centenarului, Guvernul fiind cel care ar urma sa aloce banii.
“Art. 6 alin. (3) din Legea privind Centenarul Razboiului pentru Intregirea Neamului (1916-1918) si Centenarul Marii Uniri prevede ca Guvernul Romaniei va selecta activitatile care vor primi cofinantare si va decide cuantumul acesteia. Avand in vedere ca aceasta norma vizeaza resursele financiare necesare derularii activitatilor legate de Centenarul Razboiului pentru Intregirea Neamului si al Marii Uniri, apreciem ca acest text ar trebui sa cuprinda criterii minimale de selectie a acestora, in acest mod fiind exclus arbitrariul cu privire la obiectivitatea alocarilor bugetare.
Nu in ultimul rand, consideram ca Legea privind Centenarul Razboiului pentru Intregirea Neamului (1916-1918) si Centenarul Marii Uniri ar trebui reanalizata de Parlament si din perspectiva corelarii ei cu noile reglementari privind reorganizarea Departamentului Centenar si infiintarea Comitetului interministerial pentru Centenar, adoptate prin O. G. nr. 5/2017, sub aspectul stabilirii coerente a responsabilitatilor autoritatilor si institutiilor publice in ceea ce priveste organizarea si desfasurarea manifestarilor aniversare”, conchide cererea de reexaminare.
ziare.com

Vezi si

Ciolacu: Până la sfârșitul anului vom avea o aderare completă la Schengen, inclusiv terestru

Există un plan pentru ca, până la sfârșitul anului, România să aibă o aderare completă …