Saturday , December 3 2022

Iohannis a promulgat Legea indemnizaţiilor pentru mame. "Cer Guvernului să nu o trateze într-un mod contabil"

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a promulgat legea prin care se stabileşte că indemnizaţia pentru creşterea copilului este de 85% din veniturile părintelui şi că se acordă pentru o durată de doi ani.
iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la ceremonia de învestitură al noului ministru al Muncii, Dragoş Pîslaru, că a semnat decretul pentru legea indemnizaţiilor pentru mame.
“Personal consider că această lege este una bună şi este binevenită. Vă încurajez să găsiţi în Guvern cele mai bune soluţii pentru a aplica această lege. Vă rog să nu trataţi această lege într-un mod contabil. Este foarte importantă pentru România în contextul demografic”, le-a transmis şeful statului reprezentanţilor guvernului.
De asemenea, Klaus Iohannis i-a transmis noului ministru al Muncii să găsească o soluţie bună şi acceptată de toţi actorii implicaţi pentru legea salarizării bugetarilor.
Noua lege prevede ca indemnizaţia de creştere a copilului va fi de 85% din veniturile părintelui şi se va acorda pentru o perioadă de doi ani, fără niciun plafon.
Proiectul a fost adoptat de Parlament, deşi premierul Dacian Cioloş a avertizat că nu există bani pentru aplicarea noilor prevederi.
Indemnizaţia de creştere a copilului va fi de 85% din veniturile părintelui şi se va acorda pentru o perioadă de doi ani, fără niciun plafon, au decis, pe 8 martie, de Ziua Internaţională a Femeii, deputaţii din Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor.
Conform modificărilor adoptate de Comisia de muncă, persoanele care în ultimii 2 ani anterior datei naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pot beneficia de indemnizaţia de creştere a copilului până când acesta împlineşte 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi.
Cuantumul indemnizaţiei va fi 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani şi nu poate fi mai mică de 85% de salariul minim brut pe ţară garantat.
Totodată, plafonul maxim de 3.400 de lei a fost eliminat.
Indemnizaţia se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemenală, de tripleţi începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.
Astfel, mamele care au gemeni sau mai mulţi copii din aceeaşi sarcină primesc un bonus, pe lângă indemnizaţie de 85% din salariul minim brut pe ţară pentru fiecare copil începând cu al doilea copil.
Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului obţin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din indemnizaţia minim garantată. Aceste prevederi urmează să intre în vigoare de la 1 iulie 2016.
 
 

Vezi si

Oficial: Olanda acceptă aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar nu şi pe cea a Bulgariei

Guvernul olandez a decis că va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar …