Friday , December 8 2023

Iohannis a promulgat Legea care aprobă Programul „Anghel Saligny”. Primăriile primesc 52 de miliarde de lei

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea privind Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului naţional de investiţii „Anghel Saligny”, relatează Agerpres.

Actul normativ are ca obiect de reglementare crearea unui cadru legislativ care să permită unităţilor administrativ-teritoriale promovarea obiectivelor de investiţii, în domeniile eligibile, astfel încât să se poată asigura accesul la servicii esenţiale a întregii populaţii, creşterea calităţii vieţii şi evitarea riscului de depopulare în comunităţile subdezvoltate.

Potrivit notei de fundamentare, programul se integrează în eforturile concertate ale statului prin instituţiile care gestionează fonduri naţionale şi europene, în vederea atingerii ţintelor de conformare la directivele europene în domeniul mediului şi apelor.

Potrivit unui amendament adoptat de Camera Deputaţilor la această lege, în cadrul programului se pot realiza obiective de investiţii care constau în realizarea de construcţii noi sau de lucrări de construire, reconstruire, consolidare, reparaţie, modernizare, modificare, extindere, reabilitare, după caz, schimbare de destinaţie, protejare, restaurare, conservare la construcţii existente şi care se încadrează în cel puţin una dintre următoarele categorii de investiţii: sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială şi sisteme de captare a apelor pluviale şi în unităţile administrativ-teritoriale cu o populaţie de sub 2.000 de locuitori.

La începutul lunii mai a acestui an, Ministerul Dezvoltării a anunțat modul de alocare a celor 52,5 miliarde de lei din programul de investiții Anghel Saligny, finanțat exclusiv din fonduri de la buget.

Astfel, din cele 52,5 de miliarde de lei, 30 de miliarde lei merg la proiecte de drumuri și poduri, iar 22,5 de miliarde lei – la proiecte de apă și canalizare. Media alocării e de 1,25 miliarde de lei pe județ.

Vezi si

Eurobarometru: Şapte din zece români consideră că apartenența la UE aduce beneficii României. Trei sferturi spun că vor vota la europarlamentare. UE are imagine pozitivă în rândul a 45% dintre cetățenii săi

Şapte din zece români (69%) consideră că statutul de membru al Uniunii Europene aduce beneficii …

One comment

  1. In campania electorala prezidentiala Iohanis impreuna cu Flutur la Suceava PROMITEA CA VOM AVEA AUTOSTRADA SUCEAVA – BUCURESTI , spunand ca lucrarile la aceasta vor incepe anul urmator acelui moment (adica acum patru ani ) !!!!
    Insa au trecut patru ani de atunci si nimic bun in acest sens , SPRE SURPRINDEREA NOASTRA ACUM CATEVA ZILE PRIMUL MINISTRU AL ROMANIEI CIUCA SI ULTERIOR MINISTRU TRANSPORTURILOR GRINDEANU DECLARAU IN CONFERINTA DE PRESA CA PANA LA SFARSITUL ACESTUI AN SE VOR SEMNA CONTRACTELE DE EXECUTIE A AUTOSTRZII MOLDOVEI DAR CULMEA ACESTI OFICIALI DECLARAND CA ACEASTA AUTOSTRADA VA FI DE LA BUCURESTI LA PASCANI SI NU DE LA BUCURESTI LA SUCEAVA ASA CUM PROMISESE IOHANIS SI GUVERNANTII SAI !!!
    Avand in vedere ACEASTA SURPRIZATOARE DECLARATIE A ACESTOR DOI OFICIALI precum si situatia de subdezvoltare in care a fost adus judetul Suceava in ultimii 30 ani , infrastructura rutiera ramasa ca acum 40 ani , SOLICITAM DE
    URGENTA GUVERNULUI SI PRESDENTIEI ROMANIEI RESPECTAREA PROMISIUNILOR PRIVIND EXECUTIA AUTOSTRAZII SUCEAVA -BUCURESTI , sperand ca sucevenii nu sunt considerati de autoritatile romane populatie de ” neluat in seama ” , IN ACEST SENS ASTEPTAM O DECLARATIE PUBLICA DIN PARTEA PRESEDENTIEI SI GUVERNULIUI ROMANIEI !!!!!