Wednesday , July 24 2024

Iohannis a anuntat referendum pe justitie pe 26 mai

Președintele României Klaus Iohannis a anunțat că referendumul pentru Justiție va fi organizat pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare. Iohannis nu a precizat care va fi întrebarea de pe buletinul de vot de la referendum, însă a adăugat că este dreptul suveran al cetățenilor să decidă dacă „corupția va deveni politică de stat” în România.

„Este cert! Voi convoca un referendum pentru data de 26 mai, fiindcă așa nu se mai poate. PSD continuă asaltul la adresa Justiției, declanșat de când a preluat guvernarea. De această dată, pesediștii vor să dea OUG prin care să modifice codurile penale. Golăneala PSD a depășit orice limită. Nu trec nici măcar 3 zile fără să dea ordonanțe. Nu este nici în spiritul Constituției, nu servește echilibrului democratic ca Guvernul să apeleze atât de des la ordonanțe de urgență.

OUG, practic, și-au pierdut menirea și au devenit, în timpul acestui accident regretabil al democrației care este guvernarea PSD, un instrument folosit abuziv, în exces, eludând orice control de constituționalitate înainte de intrarea în vigoare a ordonanței. Trebuie să punem punct practicilor de a da OUG-uri și trebuie să o facem acum. Când aceste trăsături se împletesc cu intenția de a legifera în interesul infractorilor, fie ei și lideri de partid, atunci avem premisele unui dezastru pentru România.

Este complet nejustificată urgența pe care Guvernul o acordă acestor OUG-uri. Adoptarea acestor ordonanțe ar intra în conflict cu prerogativa constituțională a Parlamentului de a legifera, câtă vreme Codul penal încă se discută în Parlament. Pesediștii trebuie să înceteze atacurile la adresa Justiției.

Pesediștii trebuie să înțeleagă că Justiția nu este la bunul lor plac. Sunt principii extrem de simple în orice stat de drept și în orice democrație, sunt valori pentru care oamenii au ieșit în stradă și în decembrie ’89, și în ultimii doi ani. Este evident că PSD încearcă să ignore aceste adevăruri. Le dau o veste: nu o mai pot face. Justiția este o temă de interes național, iar cetățenii au dreptul suveran să decidă dacă vor sau nu să lase corupția să devină politică de stat”, a spus Iohannis.

„Este atributul meu, ca președinte, să cer poporului să își exprime prin referendum, pe 26 mai, voința cu privire la probleme de interes național. Trebuie să lăsăm cetățenii să decidă, pentru că acești pesediști diletanți au pervertit semnificația votului pe care l-au primit și încearcă să deturneze statul român făcând legi în propriul lor interes.

În aceste condiții, este ilegitimă emiterea unei OUG în această materie înainte ca voința cetățenilor să fie exprimată la referendum. Votul este fundamentul democrației și sursa legitimității acțiunii oricărui om politic. De ce vă este frică de Referendum, domnilor pesediști? De ce amenințați că faceți secții separate de vot pentru alegerile europarlamentare și pentru referendum? Încetați să guvernați doar în propriul vostru interes și întoarceți-vă către români!”, a adăugat președintele Klaus Iohannis.

Vezi si

Marcel Ciolacu: Vom negocia cu noua Comisie Europeană un acord pe șapte ani pentru reintrarea în ținta de deficit de 3%

România va negocia cu noua Comisie Europeană un acord pe șapte ani pentru reintrarea în …