Tuesday , May 24 2022

Investigație Recorder despre Catedrala Mântuirii Neamului. Acoperișul aurit este „cel mai scump lucru cu care se poate acoperi ceva”

Jurnaliștii publicației Recorder au realizat o investigație amplă referitoare la fondurile publice cheltuite pentru înălțarea Catedralei Mântuirii Neamului. Ancheta scoate la iveală că, până în acest moment, construcția-mamut din centrul Bucureștiului a înghițit 150 de milioane de euro, din care 120 de milioane din bani publici. Iar dacă socotim și terenul transferat gratuit Bisericii, suma ajunge la 300 de milioane de euro, bani investiți de stat.

120 de milioane de euro provin din bani publici. La suma plătită din fondurile contribuabililor români se adaugă și costul terenului de 11 hectare din inima Capitalei, evaluat la 180 de milioane pe piața imobiliară. Terenul a fost transferat gratuit de statul român Bisericii Ortodoxe, astfel că suma totală investită până acum de stat se ridică la 300 de milioane de euro.

Evaluarea actualizată a fost făcută în urma unei anchete riguroase, în condițiile în care BOR, statul român și firmele contractate pentru construirea catedralei refuză să furnizeze oficial orice informație, deși este vorba despre sume uriașe alocate din bugetul public.

Într-un interviu din 2017, purtătorul de cuvânt al Bisericii, Vasile Bănescu, afirma că suma totală care se va cheltui pentru Catedrală este de circa 85 de milioane de euro: „Au fost cheltuite 65 de milioane și ar mai fi nevoie de circa 20 de milioane de euro pentru a ridica în formă finală Biserica”.

Jurnaliștii de la Recorder detaliază costurile pe diferite componente ale construcției.

Printre altele, o sursă consultată în timpul investigației arată că tabla din cupru aurit montată pe catedrală a fost cumpărată la prețul de 84 de euro/ metru pătrat. În mod obișnuit, o tablă de calitate folosită pentru acoperirea unei case costă în jur de 15-20 de euro/ metrul pătrat.

„Este cel mai scump lucru cu care se poate acoperi ceva”, a explicat în cadrul investigației un specialist în domeniu.

Proiectul catedralei a prevăzut folosirea a 30.000 de metri pătrați de tablă din cupru aurit pentru acoperirea construcției înalte de peste 100 de metri. Astfel, rezultă un cost total de 2,52 de milioane de euro doar pentru acoperișul exotic.

Patriarhul Daniel, șeful BOR, a aprobat în cadrul procedurilor netransparente de contractare a lucrărilor un om de afaceri pe nume Virgil Baciu pentru a livra tabla aurită. Baciu, proprietar al firmei Valcon Roofs, este fost membru PDL și fost primar al comunei argeșene Corbi. Actual primar este fiica sa, în vârstă de 25 de ani. Virgil Baciu s-a remarcat în ultima perioadă ca un susținător înfocat al AUR, participând la strângerea de semnături pentru candidatura lui George Simion la alegerile europarlamentare.

În total, Baciu a încasat de la Patriarhia Română în jur de 4 milioane de euro pentru jgheaburi, turle, tablă și alte părți din acoperișul Catedralei Neamului.

sursa foto: Recorder

Vezi si

politia, masina noua Obiectiv

Șocant. Cadavrul unui copil din Sighetu Marmației, ascuns de tatăl lui în cușca unui câine, pentru a încasa alocația

Trupul unui copil de 12 ani din Sighetu Marmaţiei, mort de aproape o lună, ar …

2 comments

  1. Trufie de ambele părți. Cei “Pentru” se folosesc de metode deloc creștine sau ortodoxe, ridicând a unui cult al personalității față de Preafericit, zugrăvindu-l până și pe clopote. Cei “Contra” tot strigă că “vrem spitale nu catedrale”, nici ei prea credibil îngrijorați de sănătatea acestui popor, ci mai mult din cauze “liber-cugetătoare”. Cât privește poporul, omul simplu,credincios sau nu, el nu contează pentru nimeni dincolo de vorbe.

  2. Patriarhu Daniel

    Dușmanii mor că ne descurcm mai bine.