Thursday , February 9 2023

Interceptări în care rebelii proruşi recunosc că au doborât avionul civil malaysian

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a anunţat că a interceptat convorbiri telefonice între doi separatişti care discută despre doborârea avionului malaysian, prăbuşit joi seara în estul Ucrainei, relatează publicaţia Kyiv Post, în ediţia electronică. Autenticitatea înregistrărilor telefonice a fost contestată, vineri, de insurgenţii proruşi.646x404


“Apelul a fost iniţiat de către Igor Bezler, la ora locală 4.40 (4.40, ora României), la 20 de minute după producerea accidentului. Bezler l-a sunat pe un ofiţer al serviciilor de informaţii ruse, Vasili Gheranin, comunicându-i acestuia informaţii despre doborârea avionului”, a declarat şeful SBU, Valentin Nalivaicenko.
Bezler ar fi afirmat că avionul malaysian a fost doborât de echipa insurgenţilor “Minera”. Gheranin întreabă “unde sunt piloţii (insurgenţi)?”. Bezler răspunde că aceştia “s-au deplasat la locul accidentului să fotografieze avionul. Este foarte mult fum”, a adăugat el, potrivit unei înregistrări audio publicate de SBU.
 
Textul interceptării publicate de SBU:  
– Tocmai am doborât un avion. A căzut în apropiere de Enakievo.
– Piloţi? Unde sunt piloţii?
– Am plecat să căutăm avionul doborât şi să facem fotografii. Se vede o coloană de fum…
– Acum câte minute?
– Aproximativ 30 de minute.
***
– Da, domnule maior!
– …aşa că au fost cei de la Chernukhinsk care au doborât avionul. De la punctul de frontieră Chernukhinsk, cazacii de lângă Chernukhino.
– Avionul s-a rupt în bucăţi când era în aer, aproape de mina Petropavlovskaya. Sunt primii 200 de morţi pe care i-am găsit. Sunt civili.
***
– Cum merg lucrurile? Sunt mulţi oameni?
– La dracu`! Resturile au căzut direct în curţile lor!
– Ce fel de avion e?
– Nu-mi dau seama încă. Nu m-am apropiat de fuselaj. Acum sunt în locul în care au căzut primele cadavre. Sunt bucăţi de avion, scaune, corpuri…
– Sunt arme?
– Absolut nimic. Obiectele civililor, resturi medicale, prosoape, hârtie igienică.
– Documente sunt?
– Da. Ale unui student din Indonezia. De la UniversitateA Thomson.
***
– Cât despre avionul ăsta doborât lângă Snejnoe-Torez. S-a dovedit a fi unul de pasageri. A căzut la ieşirea din Grabovo, sunt o grămadă de trupuri de femei şi copii. Cazacii se uită acum prin jur.
– La TV spun că este un avion AN-26 ucrainean. Dar scrisul de pe el zice „Malaysian Airlines”. Ce făcea deasupra Ucrainei?
– Păi înseamnă că aducea spioni. Ce dracului căuta să zboare? Suntem în război!
Un avion de linie malaysian care decolase din Amsterdam şi se îndrepta spre Kuala Lumpur s-a prăbuşit joi în estul Ucrainei, într-o zonă controlată de separatiştii proruşi, provocând moartea a aproape 300 de persoane.
 
 
 
 

Vezi si

Descinderi în Maramureș, la peste 100 de persoane fizice și funcționari care au obținut ilegal bani pentru cazarea refugiaților ucraineni

Polițiștii din Maramureș fac, joi dimineața, 117 percheziții, într-un dosar în care sunt cercetați mai …