Tuesday , November 29 2022

Întârzierea vaccinării ar putea duce la apariția unor noi tulpini de coronavirus, mult mai letale. Avertismentul oamenilor de știință

Oameni de știință consultați de publicația americană Wall Street Journal au avertizat că omenirea a ajuns într-un punct critic al pandemiei: întârzierea vaccinării complete a populației ar putea duce la apariția unor noi tulpini ale coronavirusului, mult mai greu de combătut.

Virusul continuă să se răspândească rapid în anumite părți ale globului, chiar dacă tot mai multe țări au vaccinat un număr semnificativ de cetățeni, care au obținut un anumit grad de imunizare fie datorită vaccinării, fie în urma îmbolnăvirii.

Oamenii de știință citați de WSJ arată că această combinație dintre ratele mari de transmisie virală și o populație doar parțial imunizată stimulează apariția unor noi tulpini/variante ale coronavirusului, care se transmit mult mai ușor și care sunt mult mai letale. O viteză mai mare de transmisie înseamnă mai multe posibilități ca virusul să evolueze.

”Dacă toată lumea e imunizată, atunci virusul nu se mai poate adapta. Dacă nimeni nu e imunizat, atunci virusul nu are nevoie să evolueze. Dar situația de acum, cu doar o parte a populației vaccinată și o cantitate mare de viruși care circulă, este o situație extrem de periculoasă”, a declarat Emma Hodcroft, epidemiolog la Universitatea din Berna, pentru Wall Street Journal.

Ea a avertizat că posibilele noi variante ale coronavirusului pot reduce eficacitatea vaccinurilor și tratamentelor actuale și, în plus, ar putea provoca reinfectarea rapidă a celor care s-au vindecat deja.

Soluțiile pentru a evita acest scenariu? Păstrarea distanțării fizice, purtarea măștilor și accelerarea campaniei de vaccinare.

Vezi si

Antony Blinken: SUA nu au aliat mai bun ca România 

SUA nu au aliat mai bun ca România, a declarat secretarul de stat american Antony …