Tuesday , May 11 2021

Intalnirea titanilor: Obama discuta cu Putin si Erdogan in China

obama putin erdogan

Presedintele american Barack Obama va avea duminica o intalnire bilaterala cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, la summitul G20 din China, si va purta, de asemenea, cel putin o discutie informala cu liderul rus Vladimir Putin, a anuntat luni Casa Alba.
Obama vrea sa discute cu Erdogan despre evenimentele din Turcia, dupa tentativa esuata de lovitura de stat, despre campania militara impotriva organizatiei teroriste Statul Islamic si despre promovarea stabilitatii in Siria, le-a spus consilierul national adjunct pe probleme de securitate nationala, Ben Rhodes, reporterilor.
Nu este clar, deocamdata, daca Obama va avea o reuniune oficiala si cu Putin la summitul celor mai dezvoltate 20 de economii din lume, care se va desfasura in China pe 4 si 5 septembrie. Insa cei doi lideri discuta adesea in cursul unor astfel de reuniuni, a precizat Rhodes, citat de Reuters.
“De obicei incercam sa gasim o oportunitate pentru ca cei doi lideri sa incerce sa petreaca niste timp impreuna, de regula pentru a se concentra pe Siria si Ucraina”, a explicat Rhodes.
Relatiile dintre Washington si Moscova s-au deteriorat pe fondul anexarii Crimeii de catre Rusia si al conflictului din estul Ucrainei, precum si in urma desfasurarii reciproce de forte la granitele dintre NATO si Rusia.
Cu toate acestea, cele doua puteri incearca sa coopereze in lupta impotriva terorismului in Siria. Si acest dosar este, insa, extrem de delicat, in conditiile in care Rusia sustine fortele dictatorului Bashar al-Assad, iar Statele Unite sprijina rebelii moderati.
Totodata, intalnirea dintre Obama si Erdogan vine in conditiile in care Washingtonul a criticat luni ofensiva turca din nordul Siriei, ce vizeaza si militiile rebele sprijinite de kurzi, pe care SUA le considera un aliat de nadejde in lupta anti-ISIL.
Un alt motiv de tensiune in relatiile dintre Washington si Ankara il reprezinta cererea de extradare a clericului de opozitie Fethullah Gulen, pe care regimul presedintelui Recep Tayyip Erdogan il acuza ca s-a aflat in spatele tentativei de puci din 15 iulie.
ziare.com

Vezi si

Liber la pelerinaje religioase. Competiții sportive, concerte și spectacole-pilot pentru cei vaccinați, care au avut Covid sau au test negativ – noile relaxări adoptate de Guvern 

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat că Guvernul a adoptat luni …