Friday , April 19 2024

Instanţa supremă a decis: Puteţi fi amendaţi pentru viteză şi de poliţişti care nu au radare

amenda

Cine trebuie să dea amenda pentru depăşirea vitezei: poliţistul care face înregistrarea video sau colegii săi care află prin staţie pe cine să oprească?. Este chestiunea pe care au lămurit-o azi judecătorii Curţii Supreme, după ce un avocat din Caraş Severin a spus că nu poate fi sancţionat de un poliţist care nu a văzut cu ochii lui înregistrarea ce dovedeşte că a depăşit viteza legală.
Dacă v-a prins radarul, puteţi fi amendaţi nu doar de agentul care constată abaterea, ci şi de colegii lui care vă trag pe dreapta, la câţiva kilometri distanţă. Chestiunea a fost tranşată definitiv în instanţă, aşa că şoferii care plănuiau să conteste la tribunal amenda primită de un alt echipaj decât cel care a înregistrat viteza nu mai au nicio şansă de câştig.
Astfel de situaţii sunt perfect legale. Amenzile pentru viteză pot fi date şi de alţi poliţişti decât cei care au aparatele radar. Este decizia definitivă a Instanţei Supreme, care a deschis un proces după ce un avocat din Caraş Severin a sesizat instanţa.
Argumentele şoferului care a declanşat procesul au fost că doar agentul constatator, adică cel care înregistrează viteza cu radarul, poate da sancţiunea, nu şi colegii săi care sunt la distanţă şi primesc datele prin staţie.
Avocatul a susţinut în faţa instanţei că un poliţist care nu a văzut cu ochii lui viteza înregistrată de aparatul radar, nu poate amenda un şofer.
Horaţiu Costea, avocat, iniţiatorul procesului: „În materie de radar sunt două condiţii esenţiale: acel radar să fie omologat de către instituţiile abilitate, iar agentul constatator să aibă pregătirea necesară şi să facă dovada în acest sens”.
Judecătorii Curţii Supreme nu i-au dat dreptate avocatului.
„Poliţistul rutier poate încheia procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei pe baza informaţiilor comunicate prin radio de către operatorul radar, aflat în alt loc decât acela în care se află poliţistul rutier.”, a decis instanţa supremă.
În alte ţări europene, şoferii nu au nicio şansă să conteste dreptul unui poliţist de a da amenzi. În Spania, de exemplu, locurile în care sunt amplasate aparatele radar sunt publicate din timp pe site-ul Direcţiei Generale de Trafic, astfel că şoferii nu se pot plânge că au fost vânaţi de poliţişti.
Așa vor fi mai puține accidente și mai multă siguranță pe șosele. Important este să fie anunțate, să fie clar vizibile și semnalizate.
Mii de şoferi români, amendaţi de alţi poliţişti decât cei care au înregistrat viteza, contestau an de an aceste sancţiuni. După decizia Curţii supreme, ei nu mai au nicio şansă de câştig.
digi24.ro

Vezi si

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani, într-un dosar privind fraude cu fonduri destinate pregătirii tinerilor

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din …