Thursday , May 13 2021

Iniţiativă legislativă pentru înfiinţarea Ţinutului Secuiesc

Tinutul Secuies

Regiunea ar urma să cuprindă judeţele Harghita, Covasna şi o parte din Mureş. Ţinutul Secuiesc va fi condus de un preşedinte ales prin vot. Zece persoane de etnice maghiară au iniţiat un proiect de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Proiectul a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 66 (Partea I), scrie hotnews.ro.
Pentru ca iniţiativa, care nu are aviza favorabil din partea Consiliului Legislativ, să fie depusă în Parlament are nevoie de 100.000 de semnături din cel puţin zece judeţe din ţară. Initiaţiva prevede infiinţarea Ţinutului Secuiesc ca şi “comunitate autonomă cu personalitate juridică”.
Teritoriul Tinuţului Secuiesc ar urma să cuprindă judeţele Harghita şi Covasna, precum şi o parte din judeţul Mureş. Ţinutul Secuiesc ar urma să aibă autonomie administrativă şi politică în raport cu statul român, iar limba maghiară ar urma să fie limba oficială, la fel ca şi româna. Ţinutul Secuiesc ar urma să fie condus de un preşedinte ales prin vot.
Ce spun liderii UDMR despre iniţiativa privind Ţinutul Secuiesc:
Liderul deputaţilor UDMR, Attila Korodi, a declarat ieri, referitor la iniţiativa cetăţenească privind declararea autonomiei Ţinutului Secuiesc, că este momentul să se discute „foarte deschis” despre instrumentele pe care le foloseşte România pentru protecţia minorităţilor, iar UDMR va decide în şedinţa grupurilor parlamentare dacă va susţine în Parlament acest proiect.
Chestionat care este poziţia sa în privinţa iniţiativei cetăţeneşti privind autonomia Ţinutului Secuiesc, Attila Korodi a spus că este momentul să se discute „foarte deschis” despre protecţia minorităţilor din România. „O să fie o procedură parlamentară. Eu cred că este momentul în care probabil vom discuta foarte deschis despre instrumentele care le foloseşte România pentru protecţia minorităţilor”, a răspuns liderul deputaţilor UDMR.
De asemenea, întrebat dacă UDMR va susţine în Parlament această iniţiativă, deputatul a afirmat că o decizie în acest sens va fi luată în şedinţa grupurilor parlamentare. „Noi nu am avut dezbateri, noi avem un proiect care a fost finalizat, care a fost mult dezbătut cu parteneri sociali şi parteneri politici şi acela încă nu este pe ordinea de zi. Cu privire la forma exactă, la textul acestei propuneri, o să ne poziţionăm când se va discuta în grupurile UDMR”, a conchis Attila Korodi.
Iniţiativa legislativă cetăţenească, susţinută public de către Laszlo Tokes, privind declararea autonomiei Ţinutului Secuiesc, a fost publicată în Monitorul Oficial, ea urmând să fie transmisă şi către Parlament, pentru discutare, alături de listele cu cel puţin 100.000 de semnături. După ce vor fi îndeplinite formalităţile, iar iniţiativa este depusă la Parlament, ea va fi transmisă Curţii Constituţionale pentru un aviz.

Vezi si

Ministrul Sănătății, despre raportarea morților de COVID: Sunt diferențe de până la 500 de decese la un spital

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a prezentat joi rezultatele verificărilor privind raportarea deceselor de coronavirus. Astfel, …