Tuesday , April 23 2024

Indemnizaţia pentru creşterea copilului – 85% din venitul net de la 1 octombrie

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, pe articole, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 124/2011, care prevede majorarea indemnizaţiei de creştere a copilului de la 75% la 85% din venitul net, începând cu 1 octombrie 2012, Camera fiind for decizional.
Plenul Camerei Deputaţilor a votat marţi cu 219 voturi ,,pentru”, unu ,,împotrivă” şi trei ,,abţineri” legea de aprobare a OUG care prevede majorarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului la 85% din media veniturilor nete, începând cu 1 octombrie 2012.
Toate grupurile parlamentare au agreat acest proiect de lege. Camera Deputaţilor este for decizional în această materie.
Plenul Camerei Deputaţilor a votat marţi pe articole legea de adoptare a OUG care prevede majorarea indemnizaţiiei pentru creşterea copiilor la 85% din media veniturilor nete, începând cu 1 octombrie 2012.
În 2010, cuantumul indemnizaţiei de crestere a copilului a fost redus cu 15%, diminuarea fiind aplicată la suma rezultată din calculul a 85% din media salariilor pe ultimele 12 luni. S-a stabilit atunci ca acesta să nu depăşeasca valoarea de 3.400 de lei.
“Propunem stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copiilor la 85% din media veniturilor nete ale persoanei cu menţinerea limitelor minime şi maxime, respectiv de 1.200 şi 3.400 de lei, dar în acelaşi timp cu dreptul de acordare a stimulentului de inserţie şi pentru persoanele care au optat pentru concedii până la împlinirea copilului  a vârstei de doi ani. Considerăm că este absolut normal ca o mamă în funcţie de posibilităţile pe care le are la un moment dat să hotărască dacă mai rămâne în concediu sau se întoarce la profesia pe care o are”, a spus ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, prezentă la Camera Deputaţilor.
“Eliminarea limitării la trei naşteri a situaţiilor pentru care se acordă concediu şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor şi acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copiilor pentru toate situaţiile care conduc la acordarea acestui drept. Acordarea sumei suplimentare de 600 de lei pe perioada suprapunerii cazurilor în care persoana se află cu un copil în perioada de concediu şi indemnizaţie şi naştere, care adoptă, sau ia în plasament sau tutelă un alt copil. Această reglementare va asigura aplicarea unitară a deciziei CCR şi va avea efecte doar pentru situaţiile aflate în plată sau pentru cele care se vor produce după adoptarea legii”, sunt alte prevederi ale legii.

Vezi si

Noi medicamente intră pe lista celor gratuite şi compensate de la 1 mai

Ministerul Sănătăţii anunţă, marţi, introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr …