Încă doi oameni au murit de gripă. Numărul deceselor a urcat la 25

reportersite
21/01/19 ora:7:23pm

​​Numărul deceselor cauzate de gripă a urcat la 25, a anunțat luni Institutul Național de Sănătate Publică. Cele mai recente două decese din cauza gripei s-au înregistrat luni: un bărbat în vârstă de 61 de ani din Prahova și o femeie în vârstă de 74 de ani din Ialomița. Ambii erau infectați cu virusul gripal AH1, aveau și alte afecțiuni (condiții medicale preexistente) și nu erau vaccinați anti-gripal, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică.

România nu întrunește, în acest moment, în ciuda exploziei de cazuri din ultima perioadă, criteriile pentru declararea oficială a unei epidemii de gripă, care nu sunt stabilite de fiecare țară în parte, ci de Organizația Mondială a Sănătății. Unul dintre cele mai importante este înregistrarea a 1.500 de cazuri la fiecare 100 de mii de locuitori. Ne-am putea confrunta, însă, cu o epidemie de gripă peste doar două săptămâni. Măsurile de prevenție nu diferă, însă, foarte mult în cazul unei epidemii, comparativ cu cele luate în acest moment, au explicat, pentru HotNews.ro, specialiștii Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

România este, deocamdată, departe de a îndeplini criteriile Organizației Mondiale a Sănătății pentru declararea unei epidemii, însă, în cazul în care se va menține tendința actuală de creștere a cazurilor, ne-am putea confrunta oficial cu o epidemie peste doar două săptămâni.

Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au anunțat oficial debutul sezonului gripal și faptul că săptămâna 7-13 ianuarie “a fost caracterizată ca săptămână epidemică”, însă acest lucru nu este similar cu o epidemie: pentru declararea unei epidemii este nevoie de succesiunea a cel puţin 3 săptămâni epidemice.

Ce înseamnă săptămână epidemică – creştere de minim 20% a numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat (media aritmetica a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) şi cel puţin 10% virusuri gripale aparţinând aceluiaşi subtip în izolatele din totalul produselor patologice testate, potrivit specialiștilor Institutului Național de Sănătate Publică.

Pentru o perioadă epidemică este nevoie, însă, de succesiunea a cel puţin 3 săptămâni epidemice (ce îndeplinesc criteriile de mai sus).