Thursday , April 25 2024

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: Recalcularea pensiilor militarilor este ilegala

foto: evz.ro
Pensiile militare nu vor mai fi recalculate, au decis magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Judecătorii au considerat că pensia reprezintă un drept patrimonial.
ÎCCJ respins, printr-o decizie irevocabilă, recursul Guvernului la o decizie a Curţii de Apel Cluj prin care s-a dispus suspendarea executării H.G. nr. 735 din 21 iulie 2010 pentru recalcularea pensiilor militare de stat, a pensiilor de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, informează Agerpres.
“Nu am cunoştinţă de această motivare. Din câte ştiu instanţa s-a pronunţat şi are efecte asupra tuturor celor cărora li se adresează hotărerea guvernului 735. E firesc şi normal, lucru pe care l-am susţinut de la început, motivele sunt cele pe care le-a reţinut şi Curtea de Apel Cluj când a pronunţat hotărârea 338 din septembrie 2010. Poate fi considerată un precedent, precedentul a existat şi anterior. Exista o hotărîrea a Înaltei Curţi de Casaţie şi Jusţie destul de săracă în efecte erga omnes, dar cum am motivat îsunt extrem de puţine situaţiile în care efectul erga omnes al unei hotărâri judecătoreşti prin care s-a suspendat act normativ cu caracter adminsitrativ să fi fost contestate. E motivul pentru care e saracă practica, dar este e în totalitate în sensul că suspendarea unui act normativ cu caracter adminsitrativ produce efecte generale. Am discutat cu o parte din clienţi. Din câte am înteles deşi s-a mentinut cuantumul din decembrie o parte au primit decizii cu pensii recalculate şi micşorate, a declarat Viorel Iepure, avocatul pensionarilor.
Potrivit NewIn, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) arată, în motivarea deciziei prin care suspendarea HG 735/2010 privind recalcularea pensiei a rămas definitivă, că această decizie produce efecte “erga omnes”, adică este opozabilă tuturor pensionarilor militari.
“(…) Instanţa de control judiciar are în vedere faptul că H.G. nr. 735 din 21.07.2010 – act administrativ unilateral cu caracter normativ – produce efecte erga omnes, ca şi sentinţa recurată”, se arată în motivarea deciziei din 7 ianuarie a instanţei supreme, prin care decizia de suspendare a HG 735/2010 a rămas definitivă.
Practic, în motivarea deciziei luate la începutul lunii ianuarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) arată că suspendarea hotărârii de guvern care prevede metodologia de recalculare a pensiilor militare este valabilă în toate cazurile, nu doar pentru părţile din proces.
Totodată, instanţa arată că, în mod indiscutabil, HG 735 din 21.07.2010 este un act administrativ unilateral cu caracter normativ, avându-se în vedere conţinutul său, care se referă la metodologia de recalculare a pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, conform Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor.
“În raport de cele amintite anterior, H.G. nr. 735 din 21.07.2010 produce efecte erga omnes, cu alte cuvinte, se referă la toatepersoanele aflate sub incidenţa sa: foştii militari, poliţişti, funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, pentru care se dispune recalcularea pensiilor”, subliniază magistraţii instanţei supreme, în motivarea citată.
Potrivit legii contenciosului administrativ, instanţa poate dispune suspendarea unui act administrativ, până la soluţionarea definitivă a cererii de anulare a acestuia. De altfel, aceiaşi şapte militari care au obţinut iniţial la Curtea de Apel Cluj suspendarea HG 735/2010, au obţinut pe 23 noiembrie 2010 o altă decizie, privind anularea art. 2 alin. 2,3,4,6 şi 7, ale art. 6 alin. 1,2 şi 4 şi ale art. 10 alin. 2 din actul normativ. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.
Ministrul Apărării Gabriel Oprea a anunţat miercuri că un număr de 66.389 de pensionari, adică circa 82% din totalul militarilor în rezervă şi în retragere, au depus la centrele militare, formularul pentru obţinerea adeverinţelor de venit. Astfel, la Direcţia financiar-contabilă a MApN au  sosit 52.000 dosare, dintre acestea fiind procesate 25.798 dosare. Din dosarele procesate, 3.272 se referă la pensionari militari cu carieră completă şi 22.526 la cei cu stagiul incomplet. Potrivit datele prezentate pe site-ul MApN, toate pensiile pe care ministerul le-a recalculat, ale celor care au stagiu complet şi care primeau sub 3.000 de lei, au crescut.
De asemenea, din dosarele procesate pentru carieră militară incompletă, cu pensii de până la 3.000 de lei, aproximativ 80% au crescut şi doar aproximativ 20% au scăzut. Concret, din cele 3.272 de dosare pentru pensionarii cu carieră militară completă, pentru un număr de 1.972 de pensionari care primeau până în 3.000 de lei pensia a crescut, în timp ce din cele 1.359 de dosare ale pensionarilor care primeau peste 3.000 de lei, doar 717 pensii au crescut, iar 642 de pensii au scăzut.
Totodată, din cei 22.526 de pensionari cu carieră militară incompletă, pentru 15.104 dintre ei care primeau până în 3.000 de lei pensia a crescut şi doar 4.150 de pensii au scăzut, iar din cei 3.264 de pensionari cu pensie de peste 3.000 de lei, în cazul a 559 dintre ei pensia a crescut, iar altor 2.705 le-au scăzut pensiile în urma recalculării.

Vezi si

Meteo: Ploi, vânt și izolat grindină în sud, centru și est, până vineri dimineață

Meteorologii anunţă ploi în sudul, centrul şi estul ţării, până vineri dimineaţă la ora 06.00. …