Wednesday , April 24 2024

Inainte de votul pentru sefia SIE, Iohannis ii cere lui Ponta demisia si in "Financial Times"

iohannis

Presedintele Klaus Iohannis i-a cerut inca o data demisia prim-ministrului Victor Ponta, de data asta intr-un interviu acordat unei prestigioase publicatii straine.
Andrew Byrne scrie, intr-un articol pentru Financial Times, despre problemele cu Justitia si acuzatiile de coruptie la adresa lui Victor Ponta.
Byrne noteaza ca Iohannis a sustinut DNA, care a aparut la presiunea Uniunii Europene, in lupta agentiei anticoruptie cu PSD-ul lui Victor Ponta. In ceea ce autorul numeste primul interviu important in limba engleza al presedintelui, acesta din urma isi afirma in continuare dorinta de a curata politica romaneasca.
“Multi se asteapta la schimbari rapide, ceea ce este evident ca nu se va intampla imediat. Insa prin exprimarea opiniilor, prin afirmarea lucrurilor, prin indreptarea atentiei oamenilor catre lucruri, aceste lucruri se misca, insa intr-un ritm lent”, sustine Iohannis.
Sursa citata aminteste ca prim-ministrul neaga acuzatiile si a reusit sa obtina un rezultat linistitor la votul privind motiunea de cenzura impotriva guvernului sau, la o saptamana dupa ce a mers prima oara la audieri la DNA.
De atunci, se afla in vacanta pentru o luna, mergand la Istanbul pentru operatie si tratament postoperator la genunchiul stang. Iohannis insista insa ca premierul ar trebui sa renunte la functie si mai afirma ca, in acest moment, campania anticoruptie a intrat intr-o “faza urata”, procurorii indreptandu-si atentia chiar catre Victor Ponta insusi.
“Cea mai buna cale de a o rezolva este sa demisioneze. Daca nu este vinovat, asa cum spune, atunci nu este nicio problema, insa este inacceptabil pentru o tara europeana sa aiba prim-ministrul acuzat de procurori pentru acte ilegale”, a declarat seful statului.
Cele mai importante interventii ale lui Iohannis au fost pentru sustinerea DNA si pentru a pune presiune pe parlamentari sa respinga un proiect de lege ce le garanta politicienilor amnistie, mai arata Financial Times.
“Nu poti sa lupti impotriva coruptiei cu manusi albe. Va dura cat va fi nevoie”, a mai spus presedintele.
Sursa citata subliniaza ca raidurile matinale si arestarile unor cunoscute personaje din mediul de afaceri si din politica reprezinta o caracteristica zilnica a vietii romanesti, iar analistii spun ca starea de spirit din cercurile guvernului de la Bucuresti s-a schimbat, in luna aprilie, cand autorul afirma eronat ca Dan Sova a fost arestat.
Toto analistii sustin ca guvernul a trecut pe modul “supravietuire” si ca este posibil sa aiba loc alegeri parlamentare inainte de luna noiembrie 2016.
Sursa citata noteaza ca Iohannis este primul etnic german care ajunge presedinte al tarii, in urma alegerilor prezidentiale din luna noiembrie 2014, gratie in parte unui numar record de voturi din partea a aproape 400.000 de romani care traiesc in strainatate.
Cu peste 1,5 milioane de fani pe Facebook, presedintele roman este totodata liderul european cu cei mai multi prieteni virtuali, mai subliniaza Financial Times, care aminteste despre victoria la prezidentiale a primarului de atunci al Sibiului impotriva “puternicei masinarii politice a lui Victor Ponta”.
Autorul arata ca, stand intr-o aripa a Palatului Cotroceni construita de fostul dictator comunist Nicolae Ceausecu, Iohannis are “un ton masurat” care il diferentiaza de multi dintre opozantii sai.
Pentru cei 93 la suta dintre romanii care cred ca coruptia ramane endemica in randul elitelor politice postcomuniste, fostul profesor de fizica reprezinta noua fata a unei Romanii cu o minte deschisa si occidentala.
Articolul din Financial Times a aparut pe site cu aproximativ doua ore inainte de votul din Parlament privind nominalizarea lui Mihai Razvan Ungureanu pentru functia de director al SIE, pe care PSD il boicoteaza.

Vezi si

Poşta Română: Până de sărbători putem livra pensiile; depinde când ne intră banii în conturi

Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la …