In memoria copiilor ucisi in Gaza: 373 de nume, publicate pe o pagina neagra

reportersite
06 august 2014, 18:22

copii-GazaO pagina-tribut cu numele sutelor de copii ucisi in Fasia Gaza in timpul ofensivei israeliene a fost publicata, miercrui, de catre asociatia Salvati Copiii in principalele publicatii britanice.

Potrivit ultimelor date furnizate de ONU, 373 de copii si-au pierdut viata in sangerosul conflict ce dureaza de patru saptamani, scrie The Telegraph.

Presedintele asociatiei, Justin Forsyth, sustine ca initiativa dezvaluie „realitatea cruda a situatiei din Gaza”.

„Sa vezi numele copiilor, unii de doar cateva luni, scrise cu alb pe negru aduce aici tragedia care s-a abatut asupra copiilor din Gaza”, a declarat acesta.

„Moartea unui copil e prea mult; moartea a 373 este o atrocitate, o pata pe constiinta intregii lumi. Condamnam toate atacurile asupra civililor din Gaza si Israel prin publicarea acestor nume, amintim lumii urgenta de a face presiuni pentru o incetare permanenta a focului. Trebuie sa ne asiguram ca nicio tanara viata nu mai este inutil sacrificata”, a continuat presedintele Salvati Copiii, asociatie care lucreaza pe teren in Fasia Gaza si Cisiordania.

Pagina cu numele copiilor ucisi a aparut in publicatii precum The Guardian, The Independent, The Telegraph si Daily Mail.

Peste 1.800 de palestinieni, majoritatea civili, si-au pierdut viata in cursul bombardamentelor israeliene. Luni a avut loc o „pauza umanitara” solicitata de Israel, in cursul careia palestinienii au incercat sa ajunga la locuintele lor si sa faca rost de mancare.

Ministerul palestinian al Sanatatii a anuntat ca cel putin 18 persoane au fost ucise in Gaza in timpul armistitiului, inclusiv un copil de 8 ani aflat intr-o casa dintr-o tabara de refugiati ce a fost lovita de o racheta.

De asemenea, Israelul si gruparea palestiniana militanta Hamas au convenit inca o data asupra unui armistitiu de 72 de ore. Armistitiul umanitar a fost propus de Egipt si a intrat in vigoare marti dimineata.

Cu putin timp inainte de intrarea in vigoare a armistitiului, Israelul a anuntat retragerea totala din Gaza. Purtatorul de cuvant al armatei, Peter Lerner, a scris pe Twitter: „Dupa distrugerea a 32 de tunele ale teroristilor, de la ora locala 08.00, armata israeliana va implementa un armistitiu de 72 de ore, de pe linii defensive, din exteriorul Fasiei Gaza”.