Thursday , June 1 2023

În această noapte trecem la ora de vară. Ora 03.00 devine ora 04.00

România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora oficială de vară, ceasurile vor fi date înainte cu o ora la 3.00, care va deveni 4.00, iar 26 martie va fi cea mai scurtă zi din an. Mai mulți specialiști au explicat că trecerea la ora de vară ne poate afecta, dar nu pe termen lung, în cazul tinerilor și oamenilor sănătoși, în schimb, persoanele care suferă de anxietate și depresie, precum și vârstnicii ar putea simți un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări.

În acest an, ora de vară se aplică din 26 martie până în noaptea de 28 spre 29 octombrie, când se va reveni la ora oficială de iarnă. Duminică, 26 martie, când ceasurile vor fi date înainte cu o oră, va fi cea mai scurtă zi din an.

Trenurile de călători vor pleca din stații după ora de iarnă până în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 03.00. După trecerea la ora de vară, trenurile vor pleca din stații la orele programate. Trenurile de călători care vor fi în trafic la ora 03.00, care va deveni ora 04.00, vor avea întârzieri.

Din 26 martie până în 29 octombrie, perioada orei de vara, diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore. În România, ora de vara a fost introdusă pentru prima dată în 1932, între 22 mai și 2 octombrie. Până în 1939, ora de vară a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00 și prima duminică din octombrie, ora 01.00. Din 1941, ora de vara nu s-a mai folosit, fiind reintrodusă în România abia în 1979. Până în 1996, ora de vara se introducea de la sfârșitul lunii martie până la sfârșitul lui septembrie. Din 1997 s-a trecut la ora de vara din ultima duminică a lunii martie până în ultima duminică din octombrie.Ora de vară este în prezent implementată în peste 70 de state, dar perioada variază de la o țară la altă.

Trecerea la ora de vară ne poate afecta, dar nu pe termen lung, în cazul tinerilor și oamenilor sănătoși, în schimb, persoanele care suferă de anxietate și depresie, precum și vârstnicii ar putea simți un disconfort crescut că urmare a acestei modificări, susțin specialiștii.

 

 

Vezi si

Guvern, nouă ofertă pentru profesori: creștere a salariilor cu 1000 de lei brut

Guvernul va adopta joi, prin ordonanță de urgență, creșterea salariilor prevăzute în legea 153 cu …