Friday , April 19 2024

Importurile de legume din Turcia ar putea fi interzise

legume

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) monitorizează îndeaproape fructele şi legumele care intră din ţările terţe şi nu va ezita să interzică importul sau tranzitul acestora prin România dacă aduc atingere siguranţei cetăţeanului, a declarat, marţi, preşedintele interimar al instituţiei, Vladimir Mănăstireanu, citat de Agerpres.
‘Supraveghem îndeaproape tot ce intră din ţările terţe. Anul trecut am monitorizat importatorii de legume şi fructe din Turcia datorită descoperirii acelui reziduu de pesticid cu mult peste limita admisă. Vreau să vă spun că nu voi ezita în nicio situaţie ca, dacă se mai întâmplă acest lucru, să interzicem importurile de legume şi fructe din Turcia şi chiar să interzicem tranzitul acestor legume şi fructe dacă aduc atingere siguranţei alimentare a cetăţeanului român’, a declarat Vladimir Mănăstireanu, preşedintele interimar al ANSVSA, prezent la conferinţa ‘Zilele Agriculturii Româneşti’.
Acesta a precizat că în perioada următoare Autoritatea va face controalele de Paşte.
‘Încercăm să evităm pe cât posibil şi sper să şi reuşim practicile din trecut de substituţie a cărnii de miel cu cea provenită de la alte specii şi tocmai de aceea am dat o derogare anul acesta şi am permis ca în târgurile sau în pieţele unde vin ciobanii cu animale vii să se organizeze puncte de tăiere sub supraveghere sanitar-veterinară pentru a evita tăierea şi comercializarea animalelor pe marginea drumurilor aşa cum s-a întâmplat în anii trecuţi’, a spus Vladimir Mănăstireanu.
De asemenea, preşedintele interimar al ANSVSA a declarat că vrea să modifice legislaţia astfel încât doar producătorii de lapte să deţină automate pentru vânzarea acestuia.
‘Din toate discuţiile pe care le-am avut cu fermierii, cu producătorii din industria laptelui am ajuns la concluzia că vrem să modificăm anumite ordine ale ANSVSA, în primul rând cele care reglementează autorizarea automatelor de lapte. Am fost de acord cu fermierii care au spus că există samsari pe piaţă care au automate. De aceea şi în controalele pe care noi le-am efectuat la vremea respectivă au existat neconcordanţe între laptele de bună calitate de la fermă şi automatul în care am găsit laptele neconform din punct de vedere al aflatoxinei pentru că sunt unităţi care recoltează laptele şi au automate de lapte. Eu propun ca ordinele 111 şi 55 care reglementează aceste automate să fie modificate şi să spună foarte clar că doar fermele care produc lapte au dreptul să deţină aceste automate ca să existe un control mai strict al laptelui şi o trasabilitate a laptelui de la fermă la automat’, a mai spus Mănăstireanu.
Acesta a declarat că după sărbători vrea să facă diverse întâlniri şi instruiri cu fermierii şi să discute despre calitatea furajelor şi despre furajarea animalelor.

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …