Thursday , March 28 2024

Impactul psihologic al pandemiei de COVID-19 asupra populației

Dacă ne raportăm la contextul actual, este ușor de observat faptul că din ce în ce mai mulți oameni cad pradă formelor de stres extrem, fricii, anxietății cauzate de starea generală de incertitudine și a faptului că nu știm ce va fi în perioada următoare.

Una din cauzele principale pentru stresul la nivel generalizat este atât informarea din surse greșite de mass-media, surse neoficiale cât și impactul la nivel economic cauzat de pandemie la nivel global. Un alt aspect extrem de important este și incapacitatea oamenilor de a gestiona corect stările de negativitate care apar sau stările de nervozitate/anxietate (fapt ce nu este de condamnat).  Acest aspect este de așteptat în condițiile în care presiunea cauzată de evenimentele recente din toată lumea a fost uriașă la nivel social și a avut un impact foarte puternic asupra populației din punct de vedere psihologic.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă utilizarea unor surse sigure de informare, consultarea cu persoane specializate în domeniul sănătății mintale și în același timp să ținem legătura cu rudele, diversificarea activităților zilnice și concentrarea pe activități sportive pentru creșterea nivelului de endorfine și a stării de calm.

Poate una din cele mai periculoase efecte ale pandemiei de coronavirus care le-a cauzat în rândul populației este o stare de anxietate la nivel ridicat cât și stări de depresie/frică.

Toate aceste elemente combinate au dus anumite persoane la gesturi extreme îndreptate atât asupra propriei persoane (gesturi de autovătamare / tentative de suicid) cât și gesturi violente îndreptate asupra altor persoane, mai ales asupra partenerei de viață.

Conform Ministerului Sănătății, cele mai afectate categorii sociale sunt femeile și copiii. De la instaurarea pandemiei, numărul de cazuri de violență domestică a crescut în mod alarmant datorită obligativității de a sta în casă.

Conform datelor oficiale, organele legii au fost sesizate în 5.157 de cazuri de violență domestică de la începutul acestui an.

Conform specialiștilor, femeile au suportat forme grave de abuz psihic și fizic pentru a-și ține copiii în siguranță. 

Din nefericire, acest tip de comportament violent poate avea un efect de domino, în unele cazuri femeile alegând să perpetueze acest tip de comportament abuziv și asupra copiilor.

Din punct de vedere antropologic, omul este o ființă socială prin natura sa. În scenariul epidemiologic în care ne aflăm oamenii au fost puși în imposibilitatea de a-și relua întâlnirile sociale, fapt ce a provocat și o tensiune la modul general deoarece au fost privați de activități care le-ar fi adus o stare de relaxare/destindere.

Pe lângă femeile aflate în relații în care domină abuzul psihologic/fizic, o altă categorie vulnerabilă în această perioadă este cea a persoanelor aflate în sistemul penitenciar. Deținuții sunt supuși la un nivel dublu de stres față de cetățenii obișnuiți deoarece aceștia erau dinainte privați de libertate, instaurarea pandemiei ducând la creșterea unei tensiuni deja existente în acest tip de mediu.

Este o perioadă care ne pune la încercare pe toți atât ca indivizi dar mai ales ca populație, sistem medical, sistem de guvernare, ca nivel de adaptabilitate și cât de bine ne adaptăm la schimbarea la noua ordine mondială. Este o perioadă de tranziție din toate punctele de vedere.

Cel mai important aspect este să ne păstrăm umanitatea și să ne menținem nivelul de empatie ridicat. În același timp, să reușim să fim orientați pe cum putem găsi soluții eficiente la problemele care pot apărea și cum ne putem ușura viețile reciproc.

În orice situație, o gândire bazată pe evoluție și a fi proactiv este mult mai eficientă și dă un randament mai mare în timp decât să rămânem blocați în anumite situații din punct de vedere mental. Oricât de dificilă ar fi o anumită situație este important să ne menținem mintea ocupată cu activități intelectuale și să ne păstrăm gândirea departe de elemente negative. Dumneavoastră controlați ce intră în mintea dumneavoastră.

Respectați măsurile sanitare impuse atât pentru siguranța dumneavoastră cât și pentru siguranța celor din jur. Chiar dacă din punct de vedere ideologic nu credeți în acest virus, câteva gesturi simple menite să vă protejeze îi pot salva pe cei din jur. Adoptați o atitudine responsabilă și bazată pe empatie.

Informati-vă exclusiv din surse oficiale de mass-media și reduceti pe cât posibil vizionarea canalelor de știri unde se promoveaza inducerea stărilor de panică și a răspândirii informațiilor greșite.

Ocupati-vă timpul cu activități care vă țin mintea ocupată (citit, utilizarea unui jurnal ca formă de exprimare scrisă a gândurilor ce vă apasă, vizionarea de filme/documentare, meditație, faceți sport minim 30 de minute pe zi, hidratati-vă corespunzător și alimentati-vă corect).

Evitați discuțiile în contradictoriu și evitați persoanele negative (vampirii energetici).

Rugati-vă, concentrati-va pe activități care vă stimulează atât din punct de vedere intelectual cât și spiritual.

Acceptați faptul că există evenimente pe care nimeni nu le poate controla. Important este cum reacționăm la o anumită problemă și care este percepția noastră asupra problemei respective (este mult mai eficient să avem o atitudine proactiva și pozitivă și să încercăm să eliminăm gândurile negative din psihicul nostru).

Dacă nu sunteți alergic la animale, optati pentru adopția unui companion patruped. Este recunoscută capacitatea pisicilor de a regla ritmul cardiac si de a ne oferi o stare de calm, iar prezența unui cățel în viața dumneavoastră vă va ajuta la creșterea nivelului de endorfine și vă va ajuta să faceți mișcare mai mult când îl scoateți la plimbare.

Practicati mulțumirea (dimineața sau seara, mulțumiți Divinității pentru viața dumneavoastră și pentru tot ceea ce considerați dumneavoastră. Este un gest eliberator dar mai ales un gest care vă oferă liniște și speranță).

Orientarea către latura spirituală, mai ales în această perioadă este benefică atât pentru dumneavoastră cât și pentru cei din jur, deoarece veți transmite energie pozitivă și calm.

Aceste sfaturi sunt într-adevăr la nivelul simțului comun, dar important este să le și aplicăm pentru a ne putea bucura de beneficiile acestora, nu doar să le citim. În același timp să fim mereu conștienți care sunt nevoile noastre la momentul respectiv și să ne ascultăm corpul și sufletul. (Raluca NICOLAE)

Vezi si

Supermarketurile nu vor fi închise în week-end. Ciolacu: Rezultă clar că nu e oportun

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că supermarketurile nu vor …