Saturday , April 20 2024

Imagini CUTREMURĂTOARE din SIRIA, declasificate de Guvernul francez. Copii in agonie din cauza armelor chimice

copii-siria-agonie

Atacul chimic de la 21 august, din Siria, a fost comis de regimul sirian şi s-a soldat cu sute de morţi, în special în rândul populaţiei civile. Guvernul francez a dat publicităţii luni o serie de documente care atestă implicarea regimului Bashar Al-Assad în atacul chimic din data din Damasc.
 
Ministerul Apărării din Franţa a dat publicităţii şase înregistrări video care demonstrează utilizarea armelor chimice de către regimul Bashar al-Assad, scrie lefigaro.fr.
Într-o înregistrare video difuzată de lefigaro.fr se pot vedea victime ale atacului, între care mulţi copii, femei şi bătrâni. Imaginile sunt cutremurătoare, mai ales că în filmare apar victime fără leziuni fizice, dar agonizând şi aflându-se în convulsii, în timp ce primesc îngrijiri medicale.
Potrivit publicaţiei franceze, filmarea atestă utilizarea armelor chimice împotriva populaţiei civile.
Guvernul francez a dat publicităţii o serie de documente care atribuie regimului lui Bashar al-Assad responsabilitatea pentru atacul chimic din 21 august, de la Damasc, în urma căruia s-a putut observa o adevărată mobilizare internaţională.
Unul dintre documentele declasificate de Guvernul de la Paris este o notă confidenţială întocmită de Direcţia generală pentru securitate externă şi de Direcţia pentru inteligenţă militară, care arată că atacul a fost orchestrat de Bashar al-Assad şi acoliţii lui, “singurii abilitaţi să dea ordinul pentru utilizarea armelor chimice”. Potrivit documentului, citat de Le Monde, a fost vorba despre un “atac masiv şi coordonat pentru care rebelii nu au mijloacele necesare”.
Totodată, în document se arată că Siria deţine unul dintre cele mai mari stocuri operaţionale de arme chimice din lume, în cadrul unui program vechi şi diversificat care face de vreme îndelungată obiectul unei supravegheri a seriviciilor franceze şi a partenerilor.
“În luptele angajate contra opozanţilor regimului preşedintelui Assad, Damascul a folosit deja astfel de arme, în special gaz sarin, în atacurile contra propriei populaţii, în special în aprilie 2013. Informaţiile de care dispunem arată că pe 21 august 2013, regimul sirian a lansat un atac în anumite cartiere de la periferia Damascului controlate de unităţi ale opoziţiei, în cadrul căruia au fost folosite atât mijloace convenţionale de luptă, precum şi agenţi chimici”, se arată în raport.
Documentul arată că din arsenalul chimic sirian fac parte sute de tone de iperită (gaz muştar, un agent chimic foarte persistent, al cărui efect durează mai multe zile și, prin aceasta, cu un efect demoralizant asupra trupelor adverse), zeci de tone de VX, o substanţă extrem de toxică şi care întrerupe transmiterea mesajelor de la creier către organe, şi sute de tone de gaz sarin, care poate fi fatal chiar şi în concentraţii scăzute, putând provoca moartea în mai puţin de un minut de la contact, prin întreruperea funcţiei plămânilor.
Autorităţile franceze arată că serviciile competente din subordinea lor au recuperat eşantioane biomedicale (sânge, urină), de mediu (sol) şi materiale (muniţie) prelevate de la victime sau din locurile unde au avut loc atacurile, toate rezultatele indicând fără urmă de îndoială că la Saraqeb, pe 29 aprilie 2013, şi Jobar, tot în aprile 2013, a avut loc un atac cu gaz sarin.
Apoi, “pe baza unei analize tehnice metodice a 47 de înregistrări video originale din timpul evenimentelor din 21 august”, precum şi ca urmare a informaţiilor colectate din teritoriu s-a stabilit că moartea victimelor a fost urmare a unei foarte ridicate concentraţii de agenţi toxici. Concluzia a fost trasă pe baza faptului că victimele nu prezentau leziuni fizice, simptomele generale fiind convulsii generalizate, greţuri, vărsături, mioza (micșorarea diametrului pupilar), hipersecreţie a glandelor salivare, dispnee, sufocare, pierdere a cunoştinţei, toate acestea fiind semne clinice relevante ale unei intoxicări cu agenţi chimici.
“Observarea a numeroşi copii de vârste mici suferind de simptome violente, în special convulsii, în opt locaţii diferite, duce la concluzia că o înscenare sau o manipulare din partea opoziţiei este o variantă improbabilă”, se menţionează în document, care arată, ulterior, că toate datele, pornind de la strategia după care au fost purtate atacurile, până la armele folosite şi tehnica militară, arată că acestea au fost orchestrate de regimul de la putere.
“Este clar (…) că nimeni altcineva decât regimul nu putea orchestra atacul. Estimăm, în concluzie, că opoziţia siriană nu are capacitatea de a conduce o operaţiune de o asemenea amploare cu agenţi chimici. Niciun grup aparţinând insurecţiei siriene nu deţine, în prezent, capacitatea de a stoca şi utiliza astfel de agenţi, în special într-o proporţie similară celei angajate în noaptea de 21 august 2013 la Damasc. Aceste grupări nu au nici experienţa, nici capacitatea de a folosi asemenea vectori”, se concluzionează în documentul citat.

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …