Monday , March 4 2024

IGPR: Un nou mod de înșelăciune pe aplicațiile mobile – “Apreciază postări pentru bani!”

Poliția Română atrage atenția cu privire la un nou mod de înșelăciune propagat prin intermediul aplicațiilor mobile de relaționare – “Apreciază postări pentru bani!”, potrivit unui comunicat transmis duminică. Activitatea infracțională începe cu primirea de către utilizatori a unor mesaje nesolicitate, formulate în limba engleză sau română, care îi îndeamnă să aprecieze anumite postări pe rețelele de socializare, promițându-le că această activitate va fi ca un al doilea job.

„Poliția Română a descoperit o tendință alarmantă de înșelăciune care se răspândește rapid prin intermediul aplicațiilor de mesagerie. Sub pretextul simplu al ‘aprecierii postărilor pentru bani’, autorii încearcă să atragă utilizatorii într-o schemă de înșelăciune în mediul online. Activitatea infracțională începe cu primirea de către utilizatori a unor mesaje nesolicitate, formulate în limba engleză sau română, care îi îndeamnă să aprecieze anumite postări pe rețelele de socializare, în special clipuri de pe platforme de specialitate, promițându-le această activitate ca fiind un al doilea job sau un venit pasiv”, se arată în comunicat citat de Agerpres.

Pentru a crea o iluzie de legitimitate, autorii trimit sume mici de bani în conturile utilizatorilor care apreciază postările. Aceste sume se încadrează între 10 și 50 de lei, fiind menite să stimuleze participarea și să câștige încrederea potențialelor victime.

În etapa următoare, potențialele persoane vătămate sunt încurajate să investească sume mai mari pe platforme care promit câștiguri substanțiale. Aceste promisiuni sunt întărite de invitații de a se alătura grupurilor de discuții pe o platformă de mesagerie online, unde presupuși „specialiști” în investiții îi vor ghida pentru a obține profituri mai mari. Totuși, acești „specialiști” sunt de fapt autorii care folosesc tehnici de manipulare pentru a extrage date sensibile și sume importante de bani de la persoanele vătămate, precizează Poliția Română.

Conform sursei citate, acest mod de operare se bazează pe mai mulți factori, printre care: autorii utilizează tehnici de manipulare psihologică, apelând în special la promisiunea de îmbogățire rapidă, câștigarea unor sume de bani fără prea mare efort pentru a induce utilizatorii în eroare și a-i determina să acționeze în conformitate cu dorințele lor; autorii profită de naivitatea și lipsa de informare a utilizatorilor în ceea ce privește amenințările cibernetice pentru a-și atinge scopurile; prin intermediul acestor activități infracționale, în unele cazuri, autorii reușesc să obțină și date personale de identificare, financiare și de autentificare la aplicațiile folosite de utilizatori, expunându-i, totodată, și la alte riscuri, mai exact, utilizarea datelor în vederea săvârșirii altor infracțiuni.

Polițiștii le recomandă cetățenilor să fie precauți și să evite orice interacțiune cu mesaje sau linkuri suspecte pe platformele de socializare ori care promit îmbogățirea rapidă și fără efort, să nu furnizeze niciodată date personale (numele, adresa, numărul de telefon, CNP, seria cărții de identitate etc.) sau informații bancare către persoane necunoscute sau pe platforme nesigure și să verifice întotdeauna identitatea expeditorului înainte de a furniza orice informații sau de a executa orice sarcină cerută.

De asemenea, recomandă instalarea unui software de securitate, care să fie actualizat regulat, ca protecție împotriva amenințărilor cibernetice și folosirea autentificării în doi pași, aceasta adăugând un nivel suplimentar de securitate la conturile online, cerând o parolă suplimentară sau un cod de verificare înainte de a conectare.

Vezi si

Trei trailere cu echipament militar care mergeau spre baza Mihail Kogălniceanu, implicate într-o tamponare în lanţ pe DN1

Trei autovehicule militare străine care făceau parte dintr-un convoi au fost implicate, luni, într-o tamponare …