Friday , March 29 2024

Hotărâre de Guvern: Câți bani vor primi refugiații ucraineni începând din luna mai

Executivul a aprobat în ședința de miercuri actul normativ care modifică legislaţia privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară pentru ucrainenii proveniţi din zona conflictului armat, care modifică cuantumul sumelor forfetare şi mecanismul de acordare a acestora.

Actul normativ modifică legislaţia privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina. Astfel, sunt prevăzute modificări ale cuantumului sumelor forfetare, precum şi condiţiile şi mecanismul de acordare a acestora.Cuantumul sumei forfetare, se va acorda în mod diferenţiat, astfel:

În primele 4 luni consecutive, suma va fi compusă din acoperirea cheltuielilor de cazare în cuantum diferenţiat, respectiv de 750 lei/lună pentru persoana singură şi 2000 lei/lună pentru o familie, precum şi dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de hrană în cuantum de 600 lei/ lună pentru fiecare persoană.

Începând cu a 5-a lună până la finele anului 2023, suma forfetară va fi compusă dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în cuantum diferenţiat, respectiv de 750 lei/ lună pentru persoana singură şi 2000 lei/lună pentru o familie.

Condiţiile de acordare a acestor sume forfetare se modifică, astfel că pentru prima lună, singura condiţie impusă este ca străinul să fie beneficiar al protecţiei temporare.

Pentru următoarele 3 luni, solicitantul şi membrii familiei acestuia care îndeplinesc condiţiile pentru a fi încadraţi în muncă pe teritoriul României trebuie să fie înregistraţi la una din agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă sau a Municipiului Bucureşti sau, după caz, să fie încadraţi în muncă pe teritoriul României, să aibă înscrişi copiii minori care îndeplinesc condiţiile pentru a frecventa o formă de învăţământ preuniversitar, în grupe/clase/formaţiuni de studiu din unităţile de învăţământ preuniversitar în una din modalităţi: în calitate de antepreşcolari, preşcolari sau elevi, sau în calitate de audienţi, sau să frecventeze activităţi educaţionale din oferta altor instituţii/organizaţii, precum hub-uri sau centre educaţionale organizate în unităţi de învăţământ de către autorităţi ale administraţiei publice locale sau organizaţii neguvernamentale din zonele cu un număr mare de beneficiari ai protecţiei temporare, centre UNICEF Blue Dot deschise pe teritoriul ţării în parteneriat cu MFTES, palate şi cluburi ale copiilor, centre comunitare de învăţare permanentă, centre educaţionale pentru preşcolari, şcoli de artă sau centre culturale.

Începând cu a 5-a lună până la finalul anului 2023, solicitantul şi membrii de familie ai acestuia trebuie să fie încadraţi în muncă, să aibă înscrişi copiii minori potrivit modalităţilor descrise mai sus.

Mecanismul pentru decontarea sumei forfetare care acoperă cheltuielile de cazare/ hrană în alte locaţii stabilite de comitetele judeţene/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă pentru cazare.Solicitanţii trebuie să depună o cerere la primărie, iar primăria verifică prin aplicaţia informatică dacă persoana este beneficiar de protecţie temporară şi îndeplineşte condiţiile referitoare la înregistrarea/încadrarea în muncă şi înscrierea copiilor în unităţi de învăţământ şi ulterior îi repartizează în locaţiile stabilite prin hotărârile comitetelor judeţene/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă. unităţile care asigură cazarea transmit primăriilor, în primele 5 zile lucrătoare ale lunii în curs pentru luna anterioară solicitarea de decontare.

În privinţa accesului la servicii de sănătate pentru refugiaţii ucraineni, datele arată că au fost internaţi 1.099 refugiaţi, în perioada de la începutul acestui an. La capitolul educaţie, sunt înscrişi ca audienţi 4.151 de elevi şi preşcolari, iar 1.133 de copii sunt înmatriculaţi în şcolile din România, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Vezi si

Cutremur cu magnitudinea 3,3, joi dimineața, în județul Neamț

Un cutremur cu magnitudinea 3,3 a avut loc joi dimineața în județul Neamț. Potrivit Institutului …