Saturday , October 1 2022

Hodorkovski i-a cerut lui Putin să-l graţieze la presiunea serviciilor secrete

hodorkovski1

Fostul magnat rus Mihail Hodorkovski, un critic al Kremlinului, încarcerat de peste zece ani, a cerut graţierea lui Vladimir Putin sub presiunea serviciilor secrete, scrie cotidianul Kommersant în ediţia de vineri, relatează AFP.
Preşedintele rus a anunţat joi, în pofida oricărei aşteptări, că Hodorkovski, eliberabil în mai 2014, i-a adresat recent o cerere de graţiere, un lucru pe care a refuzat să îl facă anterior, în măsura în care gestul înseamnă recunoaşterea implicită a vinei.
După dezvăluirea, la începutul lui decembrie, de către justiţia rusă, a unor noi anchete vizându-l pe Hodorkovski, care au toate şansele să conducă la al treilea proces, membri ai serviciilor secrete s-au întâlnit cu fostul oligarh, au declarat surse sub protecţia anonimatului citate de Kommersant.
Aceştia i-au spus că starea de sănătate a mamei sale se deteriorează şi despre un nou dosar penal împotriva sa, potrivit ziarului.
“Această conversaţie, care s-a desfăşurat în prezenţa avocaţilor, l-a constrâns pe Mihail Hodorkovski să se adreseze preşedintelui”, adaugă Kommersant.
Avocaţii şi mama deţinutului au declarat joi că nu dispun de vreo informaţie cu privire la această cerere de graţiere.
Cu puţin înainte să anunţe că îl va graţia pe Hodorkovski, Vladimir Putin a sugerat, în conferinţa de presă anuală, că fostul magnat al petrolului nu ar trebui să îşi facă griji cu privire la un al treilea proces.
Considerat pentru o vreme cel mai bogat om din Rusia şi totodată unul dintre cei mai influenţi, Mihail Hodorkovski a fost arestat în 2003 şi condamnat, în 2005, la opt ani de închisoare pentru “escrocherie şi fraudă fiscală”, o pedeapsă majorată la 14 ani în urma unui al doilea proces, în 2010, pentru “furt de petrol şi spălarea” sumei de 23,5 miliarde de dolari.
Apărători ai drepturilor omului şi observatori străini afirmă că Hodorkovski, în vârstă de 50 de ani, a fost victima unei reglări de conturi organizate de Vladimir Putin. Condamnat pentru că şi-a afişat independenţa şi ambiţiile politice, el a devenit simbolul derivei autoritariste a Rusiei.
 

Vezi si

Alexandru Arșinel va fi înmormântat duminică, la Cimitirul Bellu din București

Sicriul cu trupul actorului Alexandru Arşinel a fost depus, vineri, în foaierul Teatrului de Revistă …