Friday , March 29 2024

Hidroelectrica intra in insolventa

Cel mai mare producător de energie electrică din România a depus vinerea trecută cererea de intrare în insolvenţă. Tribunalul Bucureşti se va pronunţa în acest caz miercuri, pe 20 iunie. Compania de stat acoperă anual aproximativ 30% din producţia internă de energie electrică. Anul acesta, pe fondul secetei din prima parte a anului, Hidroelectrica a anunţat instituirea clauzei de forţă majoră. Controlată de Ministerul Economiei, Hidroelectrica este una dintre cele mai profitabile companii de stat din Romania, scrie money.ro.
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, declara pe 18 mai că se doreşte aducerea contractelor încheiate de Hidroelectrica cu “băieţii deştepţi” pe piaţa concurenţială, în urma negocierilor reuşindu-se eliminarea preţului fix din aceste contracte, adică “ceea ce nu s-a reuşit în 10 ani”, scrie Newsin.
Potrivit lui Chiţoiu, statul are de recuperat 1 miliard de euro de la “băieţii deştepţi”, în condiţiile în care contractele încheiate cu Hidroelectriva vor fi considerate ajutor de stat de către Comisia Europeană.
Ulterior, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a anunţat că renegocierea contractelor bilaterale încheiate de Hidroelectrica se află în derulare, iar rezultatul va fi făcut public imediat ce negocierile se finalizează.
Investigațiile derulate de Consiliul Concurenței și Comisia Europeană privind contractele Hidroelectrica vor mai dura cel puțin până la sfârşitul lui 2012, sancțiunile maxime stabilite prin legislația națională fiind de maxim 10% din cifra de afaceri, a precizat preşediintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.
Consiliul Concurenţei a demarat o investigaţie asupra contractelor bilaterale încheiate de Hidroelectrica, pentru a vedea dacă partenerii din contracte s-au înţeles între ei privind preţul energiei. Lista firmelor investigate include Alro Slatina, Energy Holding, Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustries, Electromagnetica, Luxten, Elsid Titu, Europec, Electrocarbon, EFT România şi EFT Elveţia.
Şi Comisia Europeană a demarat o investigaţie asupra acestor contracte, existând suspiciunea unui ajutor de stat ca urmare a preţului foarte mic din aceste contracte.

Vezi si

20.000 de angajați ai MAI, pregătiți să intervină în perioada Paștelui Catolic

20.000 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră, precum și angajați ai altor structuri ale …