Sunday , October 2 2022

Guvernul va aloca 300 milioane lei pentru sanatate, la rectificarea bugetara

Premierul Emil Boc a prezentat astazi planul Guvernului pentru rezolvarea problemelor din sistemul de sanatate. Astfel, la urmatoarea rectificare bugetara, sanatatea va beneficia de resurse financiare suplimentare, in valoare de 300 de milioane de lei.
De asemenea, premierul precizat ca Guvernul “va pastra” 150 milioane lei pentru spitale in Fondul de rezerva si va suplimenta creditele de angajament cu peste un miliard de lei pentru medicamente si alte probleme din sistem.
“Faptul ca, in primavara acestui an, au fost restructurate mai multe spitale ne-a dat posibilitatea sa avem mai multe resurse financiare pentru a le moderniza sau a le consolida pe cele existente”, a spus Emil Boc.
De asemenea, premierul a spus ca Guvernul va stabili un pachet minimal de servicii in sanatate, care sa primeasca avizul Parlamentului in primavara anului viitor, si va reglementa taxa “clawback”.
Seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks, a declarat, luni, pentru Mediafax, ca Guvernul trebuie sa renunte la sistemul clawback din sistemul santar si sa vina cu o alta versiune de taxare.
Sistemul clawback, introdus la finele anului 2009, prevede ca toti producatorii de medicamente trebuie sa contribuie la finantarea sistemului public de sanatate cu o suma reprezentand intre 5% si 11% din veniturile realizate din vanzarea produselor.
Companiile din domeniu au acuzat atunci ca noua taxa este discriminatorie pentru agentii economici prin suprafiscalizare.

Vezi si

Poştaşii vor livra la domiciliu brăţara ”Butonul Roşu”, care poate salva vieţi

Compania Naţională Poşta Română devine, începând de sâmbătă, partener în dezvoltarea, la nivel naţional, al …