Tuesday , November 29 2022

Guvernul ucrainean şi rebelii au ajuns la un acord privind recuperarea cadavrelor

avion prabusit

Guvernul ucrainean şi separatiştii proruşi sprijiniţi de Moscova au ajuns duminică la un acord preliminar privind recuperarea cadavrelor de la locul prăbuşirii avionului Malaysia Airlines, relatează duminică DPA, potrivit Agerpres.
Vicepremierul ucrainean Vladimir Groisman a confirmat că rămăşiţele pământeşti ale victimelor vor fi ţinute în vagoane frigorifice. Acestea urmează a fi transportate la un laborator în Harkov, departe de teritoriul rebelilor, la peste 250 km nord de locul prăbuşirii avionului.
El a afirmat că există circa 900 de insurgenţi la locul prăbuşirii zborului MH17. Serviciile de urgenţă ucrainene din Doneţk au anunţat că au recuperat 196 din cele 298 de cadavre, însă un purtător de cuvânt a afirmat că operaţiunile de căutare sunt afectate de prezenţa separatiştilor înarmaţi.
Serviciile de urgenţă ucrainene au anunţat că la faţa locului se află circa 380 de lucrători, printre care şi scafandri, care cercetează un lac din apropiere. Căutarea victimelor a fost extinsă de la 25 la 34 de kilometri pătraţi, notează DPA.
Ministerul de Interne a anunţat că sute de camere au fost rezervate la Harkov pentru rudele victimelor, şi că la faţa locului se află translatori şi psihologi.
Niciun cadavru nu mai este vizibil la locul prăbuşirii avionului malaezian aflat sub controlul separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, informează duminică un corespondent la faţa locului al AFP.
Rebelii care se aflau la faţa locului par să-l fi părăsit, iar angajaţii serviciilor locale de urgenţă au refuzat să furnizeze informaţii, precizează France Presse.
La locul prăbuşirii nu mai pot fi văzute bastoanele de marcare a locurilor în care s-au descoperit cadavre, iar pe marginea drumului au fost aruncate măşti de hârtie, mănuşi de latex şi mai multe tărgi.
Sâmbătă seară, OSCE a indicat că a numărat la locul prăbuşirii avionului 55 de saci cu victime şi 55 de marcaje pentru cadavre sau rămăşiţe pământeşti, menţionează AFP.
 
 

Vezi si

Salariile demnitarilor rămân la nivelul acestui an

„Salariile demnitarilor rămân la nivelul acestui an”, spune Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului. …