Monday , November 28 2022

Guvernul sustine tinuta obligatorie a elevilor

Guvernul susţine iniţiativa legislativă a mai multor parlamentari de introducere a ţinutei şcolare obligatorii în şcoli, iniţiativa aparţinând însă comitetelor şcolare şi părinţilor, iar preşcolarii şi elevii provenind din familii cu venituri mici vor primi fonduri pentru achiziţionarea uniformelor.
Executivul a formulat, în şedinţa de marţi, un punct de favorabil iniţiativei legislative depuse de un grup de parlamentari ai PDL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale privind introducerea ţinutei şcolare obligatorii în învăţământul general, liceal, profesional obligatoriu de stat şi privat.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, iniţiativa legislativă nu are în vedere introducerea unor uniforme “precum cele existente înainte de 1989”.
“Proiectul de lege lasă la iniţiativa comitetelor şcolare, în urma consultării cu părinţii, stabilirea identităţii şcolare sau introducerea de uniforme pentru elevii din acele unităţi şcolare, în ideea de a avea o identitate şcolară foarte bine clarificată şi un tratament egal faţă de toţi elevii”, a susţinut Suciu.
Acesta a precizat că şcolile vor putea alege între introducerea unei ţinute obligatorii sau a unor “elemente de identificare” pentru elevi.
“Şcolile au libertatea în alegerea formei de identificare vestimentare. Poate fi o uniformă, pot fi elemente de uniformă, un sacou, un anumit pantalon, o anumită ţinută, deci nu este unfiorma standard impusă ca atare. Obligativitatea este de a introduce elemente de identificare”, a arătat Dan Suciu.
Potrivit acestuia, introducerea ţinutei obligatorii are avantaje legate de siguranţa elevilor în şcoli, deoarece pot fi identificate mai uşor persoanele străine, şi se elimină totodată apariţia de “concurenţe stranii” între părinţi şi discriminări care apar între elevi prin ţinuta pe care aceştia o afişează în şcoală.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai arătat că proiectul de lege oferă posibilitatea ca, în cazul preşcolarilor şi elevilor din familii cu venituri mai mici sau egale cu venitul minim garantat, administraţiile locale să prevadă fonduri pentru achiziţia uniformelor sau elementelor de identitate şcolară.
Cezar Preda: Salut avizul dat de Guvern proiectului privind introducerea uniformelor şcolare
Deputatul PDL Cezar Preda a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că salută avizul dat de Guvern proiectului de lege privind introducerea uniformelor şcolare şi a precizat că “raţiunea şi realitatea au învins birocraţia unor funcţionari din Guvern şi minister care nu vedeau ce are nevoie elevul”.
“Salut acest aviz favorabil, raţiunea şi realitatea au învins birocraţia unor funcţionari din Guvern şi minister care nu vedeau ce anume are nevoie elevul român în situaţia în care există discrepanţe între puţinii oameni bogaţi şi foarte mulţi oameni săraci”, a spus Cezar Preda.

Vezi si

Niculae Bădălău a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

Fostul baron social-democrat Niculae Bădălău, în prezent vicepreședinte în cadrul Curții de Conturi, a fost …