Monday , May 20 2024

Guvernul: Stimulentele financiare vor fi acordate pe baza performanţei până la finele anului

Stimulentele financiare vor fi acordate până la sfârşitul anului pe baza criteriilor de performanţă, după care va fi aplicată Legea salarizării unitare, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.
“După cum ştiţi, de la 1 ianuarie legea salarizării va intra în vigoare, iar pe solicitarea preşedintelui trebuie să se pronunţe Parlamentul şi nu Guvernul. Până la sfârşitul anului vor fi acordate în continuare stimulente, însă pe criterii de performanţă, iar mai departe Parlamentul trebuie să se pronunţe şi nu Guvernul”, a spus Ioana Muntean.
Ea a răspuns astfel la solicitarea jurnaliştilor de a comenta decizia şefului statului de a retrimite Parlamentului cererea de reexaminare a Legii privind aprobarea OUG 1/2010 privind stimulentele.
“Până la sfârşitul anului se vor acorda stimulentele pe baza criteriilor de performanţă, după care va intra în vigoare legea salarizării unitare care stabileşte salarii egale pe funcţii similare în structurile statului”, a conchis Ioana Muntean.
Preşedintele Traian Băsescu a trimis, miercuri, Parlamentului, cererea de reexaminare a Legii privind aprobarea OUG 1/2010 privind stimulentele, apreciind că aceasta creează discriminări în rândul salariaţilor din administraţia publică, încălcând în mod vădit principiile salarizării unitare.
Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, a declarat agenţiei MEDIAFAX că va analiza această tergiversare a aplicării Legii de aprobare a OUG 1/2010 privind stimulentele, precizând că funcţionarii publici vor protesta, cu siguranţă, în urma deciziei preşedintelui Traian Băsescu.
În 13 octombrie, aproximativ 200 de angajaţi ai Ministerului Finanţelor au protestat pe holurile instituţiei, cerând să le fie acordate stimulentele. Protestele spontane s-au extins, o zi mai târziu, în toată ţara, mii de angajaţi de la administraţiile financiare, din trezorerii, din casele de pensii, din direcţiile de ocupare a forţei de muncă, din casele de asigurări de sănătate, din asistenţă socială şi din biblioteci oprind lucrul în semn de solidaritate cu angajaţii de la Ministerul Finanţelor.
În urma protestului spontan, între sindicate şi reprezentanţii Ministerului de Finanţe şi ANAF au avut loc mai multe runde de negocieri privind acordarea stimulentelor. În final, doar liderul Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, a semnat protocolul cu Ministerul Finanţelor privind acordarea acestor drepturi băneşti.
Ministrul Gheorghe Ialomiţianu le spunea atunci angajaţilor că în 19 octombrie va fi votată în Parlament noua lege ca va asigura o salarizare echitabilă pentru angajaţii din Ministerul Finanţelor.

Vezi si

Temperaturi de vară și ploi însemnate cantitativ. Prognoza meteo pe regiuni, până pe 2 iunie

Prognoza publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) arată că regimul termic estimat de …