Monday , November 28 2022

Guvernul s-a înțeles cu minerii: Vor primi salariile restante, tichete de masă şi bani de transport

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat, luni, că în urma negocierilor, care au durat câteva ore, cu reprezentanții minerilor, au fost găsite soluții pentru ca aceștia să înceteze protestele. Astfel, minerii își vor primi salariile restante, tichetele de masă și li se va plăti transportul.

„După ample consultări, am identificat un set de măsuri care pot să conducă la ieșirea din impas. Aceste măsuri vizează binele minerilor și rezolvarea unor probleme cronice”, a declarat Turcan.

Ministrul a anunțat elaborarea unei OUG (care a apărut deja în Monitorul Oficial), care prevede că din fondul de garantare a salariilor se pot face plățile pentru Complexul Hunedoara.

„Astăzi vom aproba o hotărâre de guvern, prin care vom elabora normele de aplicare pentru procedura de realizare a plăților rezultate din OUG.

Vom alocă bani în trei tranșe pentru drepturile salariale restante. Plata salariilor pe trei luni, plata compensatorie pentru cei care ies la pensie și pentru asigurarea transportului și tichetele de masă.

În același timp, în prima tranșă vom acorda și banii pentru plata subeventiei de căldură”, a punctat ministrul.

Turcan a precizat că s-a decis ca pe 25 și 26 februarie minerii să încaseze salariile restante și o parte dintre beneficiile restante, tichete de masă și banii de transport.

„Un alt mare avantaj este că toată Compania Energetică Hunedoara capătă un răgaz de trei luni prin care să se reorganizeze și să asigure funcționarea pe termen lung”, a completat Turcan.

Ea a amintit că 70 de mineri sunt blocați în mină și a precizat că speră ca aceștia să renunțe la forma respectivă de protest și la altele pe care le pregăteau.

„Îmi exprim speranța ca prin soluțiile găsite azi să înceteze greva, să iasă la suprafață, să nu se mai gândească la varianta intrării în greva foamei”, a punctat Raluca Turcan.

La rândul lor, reprezentanții minerilor s-au declarat mulțumiți de rezultatul negocierilor și au transmis că trebuie să înceteze protestele.

Ludovic Orban a precizat și el, luni, că imediat că va fi adoptată hotărârea de guvern privind normele de aplicare a ordonanței de urgență, salariile minerilor vor fi acordate.

„Guvernul a fost extrem de atent, a negociat cu sindicatele, deja a fost adoptată OUG, se află în pregătire normele de aplicare a ordonanței. Imediat ce va fi adoptată hotărârea de guvern, salariile vor fi acordate”, a spus el.

Amintim că sute de mineri de la minele Lonea şi Livezeni s-au adunat, luni dimineaţă, la sediul Complexului Energetic Hunedoara unde și-au cerut drepturile restante.

De asemenea, zeci de mineri s-au blocat în Mina Lupeni și au amenințat cu greva foamei.

spotmedia.ro

Vezi si

Fostul senator PSD Niculae Bădălău, reținut de DNA. Este acuzat că ar fi intervenit pentru acordarea unor contracte publice firmelor pe care le controla

Fostul senator PSD Niculae Bădălău a fost reţinut duminică seara de DNA, pentru 24 de …