Guvernul Rusiei a demisionat, dupa ce Putin a propus o reforma constituționala majora

reportersite
15 ianuarie 2020, 18:31

Premierul rus Dmitri Medvedev a anunțat că i-a prezentat președintelui Vladimir Putin demisia guvernului său, relatează agențiile internaționale de presă. S-a întâmplat la scurt timp după ce Putin a anunțat că vrea un referendum pentru modificări constituționale importante.

Putin i-a mulțumit lui Medvedev pentru activitatea sa, dar a adăugat că Guvernul nu a reușit să-și îndeplinească toate obiectivele primite de la Kremlin, relatează agențiile de presă din Rusia.

Decizia nu a fost discutată cu membrii Cabinetului. „Nimeni nu a știut. Ne-au adunat și au anunțat”, ar fi spus un ministru, potrivit The Independent.

Demisia lui Medvedev îi va permite lui Putin să numească un nou premier și, astfel, ar putea arăta pe cine preferă ca succesor al său la președinție. Nu este clar însă când va fi numit noul premier, iar Putin le-a cerut actualilor miniștri să rămână în funcție până la instalarea unui nou executiv, potrivit The Guardian.

Dmitri Medvedev va fi numit vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, potrivit jurnalistei Polina Ivanova. Acest consiliu se afla tot sub conducerea lui Putin.

Demisia vine după ce Putin a anunţat o serie de schimbări politice în discursul său despre starea naţiunii.

El a propus organizarea unui referendum pentru revizuirea Constituţiei cu scopul consolidării puterilor Parlamentului, menţinând în acelaşi timp caracterul prezidenţial al sistemului politic pe care îl patronează de 20 de ani, relatează Agerpres.

Principală măsură anunţată vizează consolidarea rolului Parlamentului în formarea guvernului, oferindu-i-se prerogativa alegerii şefului guvernului pe care preşedintele va fi apoi obligat să-l numească. În prezent, Duma confirmă alegerea făcută de şeful statului.

„Cum stau lucrurile la acest moment? În conformitate cu Articolele 111 și 112 din Constituția Federației Ruse, președintele primește doar acordul Dumei de Stat pentru a-l nominaliza pe premierul rus. Apoi, el îi numește atât pe șeful cabinetului, cât și pe adjuncții acestuia și pe toți miniștrii. Propun să schimbăm procedura și să încredințăm Dumei nu doar acordul, ci și nominalizarea premierului Federației Ruse”, a spus Putin în discursul său.

„În acest context, este evident că trebuie să-i dăm, ca guvern, posibilitatea președintelui să ia toate deciziile” necesare pentru a implementa acest plan, a spus Dmitri Medvedev, anunțându-și demisia, potrivit RT.

Schimbările propuse de Vladimir Putin ar limita puterile unui eventual succesor al său, dacă nu va mai ocupa funcția după 2024, când i se încheie cel de-al patrulea mandat, ceea ce arată că ar intenționa să ocupe funcția de premier sau de șef al Consiliului de stat, potrivit The Guardian.

Margarita Simonyan, șefa postului de televiziune RT, a scris, după discursul lui Putin, că „puterea din Rusia se mută în latura legislativă”. Alții spun, însă că Putin își pregătește terenul pentru o tranziție în 2024, când i se încheie mandatul de președinte.

digi24.ro

reportersite