Guvernul Orban renunţă la asumarea răspunderii pe măsura pensionării anticipate a magistraţilor după ce legea a fost adoptată de Senat

12 decembrie 2019, 12:08

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc, joi, în plen de reunit, începând cu ora 12.00 în trei şedinţe succesive, pentru cele trei proiecte pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea, modificarea legilor Justiţiei, abrogarea OUG 51 şi legea plafoanelor bugetare. Guvernul va renunţa la asumarea răspunderii legată de prevederea privind pensionarea anticipată a magistraţilor, au declarat surse politice, citate de Mediafax. De asemenea, Executivul va renunţa la asumarea răspunderii şi asupra prevederilor legate de vechimea pentru accederea în Institutul Naţional al Magistraturii, au adăugat sursele citate.

Măsura care va fi anunţată joi de Cabinetul Orban vine în contextul în care Senatul a adoptat, miercuri, în calitate de for legislativ decizional, o altă iniţiativă legislativă prin care pensionarea anticipată a magistraţilor este amânată până la 1 ianuarie 2022, fiind menţinută în această perioadă vechimea minimă de 25 de ani.

Guvernul şi-a asumat răspunderea, în şedinţa de marţi, pentru modificarea Legilor Justiţiei, abrogarea OUG 51 privind transportul judeţean care bloca decontarea transportului pentru elevi şi legea plafoanelor bugetare pentru anul viitor, în vederea adoptării ulterioare a Legii bugetului pe 2020.

Proiectul care prevede modificarea Legilor justiţiei propune prorogarea pentru data de 1 ianuarie 2020 a pensionării anticipate a magistraţilor, creşterea numărului judecătorilor în completele inferioare, de la doi la trei, dar şi partea legată de vechimea pentru accederea în Institutul Naţional al Magistraturii.

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că Guvernul va lua act de votul din Senat în şedinţa de joi, care începe la ora 10.00 şi va decide în privinţa modificărilor legilor Justiţiei, respectiv a amânării pensionării anticipate a magistraţilor, pentru care Executivul urmează să-şi asume răspunderea.

Conform calendarului stabilit în şedinţa de miercuri a Birourilor permanente reunite ale Parlamentului, amendamentele pot fi depuse de aleşi până, joi, la ora 10.00.

Guvernul şi-a asumat răspunderea pe modificarea Legilor Justiţiei, pentru abrogarea OUG 51 privind transportul judeţean care bloca decontarea transportului pentru elevi şi legea plafoanelor bugetare pentru anul viitor, în vederea adoptării ulterioare a Legii bugetului pe 2020.

Executivul a adoptat cele trei proiecte pe care îşi asumă răspunderea în şedinţa de marţi seara.

reportersite